Netanyahu: Mnoge zemlje će Jerusalem priznati kao glavni grad Izraela

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je kako vjeruje da će mnoge zemlje svoje ambasade premjestiti u Jerusalem.

Benjamin Netanyahu / 24sata.info

"Ovakve izjave nisu utjecale na nas. Na kraju će pobijediti stvarnost i mnoge zemlje će Jerusalem priznati kao glavni grad Izraela te tamo premjestiti svoje ambasade", rekao je Netanyahu, aludirajući na izjave koje su u srijedu upućene s vanrednog samita Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu.

"Jerusalem je glavni grad Izraela i mi pružamo slobodu vjeroispovijesti za sve vjerske skupine u ovom Svetom gradu", kazao je Netanyahu u obraćanju na ceremoniji u Zapadnom Jerusalemu održanoj u čast Mossada, izraleske obavještajno-sigurnosne agencije.

Dodao je kako bi Palestinci trebali prihvatiti, kako je rekao, ovu realnost te raditi u cilju postizanja mira.

Podsjetimo, predstavnici članica Organizacije za islamsku saradnju (OIC) na samitu u Istanbulu su pozvali cijeli svijet da prizna Istočni Jerusalem kao glavni grad države Palestine.

Američki predsjednik Donald Trump 6. decembra je donio odluku o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, kao i premještanje američke ambasade iz Tel Aviva. Uslijedili su brojni protesti širom Zapadne Obale i na granici s Gazom u kojoj je, prilikom intervencije izraelskih snaga, povrijeđen veliki broj Palestinaca.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar