Sklapanje istopolnih brakova u Austriji dozvoljeno od 2019.

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Vrhovni sud Austrije je donio odluku da će od 2019. godine u ovoj zemlji biti dozvoljeno sklapanje istopolnih brakova, prenijeli su austrijski mediji.

Foto: Arhiv

Iz suda je saopšteno da je odluka donesena zbog toga što se trenutnim zakonom krše principi protiv diskriminacije.

Odluka suda stavlja Austriju u grupu mnogih drugih evropskih nacija, uključujući NJemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Španiju.

Ustavni sud Austrije je pregledao zakon iz 2009. godine, kojim se dozvoljava registrovanje istopolnog partnerstva, ali se sprečava sklapanje braka.

U saopštenju suda se navodi da se razlikovanje braka i registrovanog partnerstva ne može održati bez diskriminisanja istopolnih parova.

"Efekat diskriminacije se vidi u činjenici da kroz različito zvanje porodičnog statusa, osobe koje žive u istopolnom partnerstvu moraju da se izjasne o svojoj seksualnoj opredjeljenosti, čak i u situacijama kada to nije relevantno i kada bi vrlo vjerovatno mogli da budu diskriminisani", navodi se u odredbi suda.

Homoseksualna inicijativa Beča /HOSI/ je pozdravila odluku suda, dok iz konzervativne Narodne stranke i desničarske Stranke slobode, koje su u pregovorima za formiranje koalicione vlade i koje se protive istopolnim brakovima, niko nije bio dostupan za komentar.


(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar