Američko ministarstvo pravde naredilo istragu protiv bračnog para Clinton

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Iz američkog ministarstva pravde su kazali da su zatražili od tužilaca da istraže humanitarnu fondaciju bračnog para Clinton i sporazum o prodaji kompanije Uranium One ruskom Rosatomu. Ministar pravde Jeff Sessions je rekao da će biti pokrenuta istraga o "određenim pitanjima" u Fondaciji Clinton i prodaji firme Uranium One Rusima, izvještava BBC.

Arhiv / 24sata.info

Sessions je ovaj potez opisao u odgovoru na pismo Republikanaca u Kongresu.
 
Demokrati su istragu o Uranium One nazvali "ogromnom diverzijom" od istraga koje okružuju Donalda Trumpa i njegove saradnike.
 
Uranium One, kanadsku rudarsku firmu koja je posjedovala petinu američkih zaliha uranija, kupila je 2010. godine ruska državna kompanija Rosatom.
 
Američko ministarstvo vanjskih poslova, pod tadašnjom državnom sekretarkom Hillary Clinton, pomoglo je u odobravanju ovog sporazuma iz 2010. godine, zajedno s bivšim predsjednikom Barackom Obamom.
 
Republikanci tvrde da je ministarstvo vanjskih poslova odobrilo ovaj sporazum nakon što je humanitarna fondacija Billa Clintona primila donaciju u iznosu od 145 miliona dolara.
 
Neke od tih doprinosa Clintonovi nisu javno obznanili, unatoč njihovom obećanju da će javno imenovati sve donatore, navodi New York Times.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar