Život pod okupacijom: Civili u Istočnoj Guti bez hrane, lijekova i goriva

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Situacija na području Istočne Gute u sirijskom Damasku, koje se više od pet godina nalazi pod okupacijom snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, pogoršava se iz dana u dan.

Ilustracija / 24sata.info

Emin Muhammed Saur, zadužen za humanitarnu pomoć na tom području, potvrdio je da su civili u Istočnoj Guti ostali bez hrane, lijekova, goriva i drugih osnovnih životnih potrepština.

"Pozivamo humanitarne organizacije, ali i cijeli svijet da pomogne. Blokada je sada vrlo čvrsta. Nije ostalo hrane, lijekova, goriva, osnovnih životnih potrepština", poručio je Saur.

Podsjetio je da na tom području živi oko 400.000 osoba. Saur je istakao da je blokada posljednjih dana mnogo intenzivnija i izrazio želju da im se odmah pomogne. U napadima režimskih snaga uništeni su mnogi zdravstveni centri kao i skladišta lijekova.

Područje Istočna Guta, čiji su dio naselje Jobar te područja Ayn Terma i Arbin, a koje pripada Damasku, već duže od pet godina je pod opsadom režimskih snaga.

Istočna Guta je proglašena nekonfliktnom zonom kada su početkom maja u Astani delegacije Turske, Rusije i Irana postigle dogovor o primirju u četiri sirijske regije. Rusija je ranije saopćila kako je primirje na tom području nastupilo 22. jula.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar