UNICEF: U Bangladeš izbjeglo 400 hiljada arakanskih muslimana, među njima čak 220 hiljada djece

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nakon novog vala nasilja mijanmarske vojske, od 25. augusta je blizu 400.000 arakanskih muslimana izbjeglo je u Bangladeš kako bi spasili svoje živote, potvrđeno je iz UNICEF-a.

Arhiv / 24sata.info

Glasnogovornik Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) Christophe Boulierac izjavio je da je od 25. augusta od nasilja u Mijanmaru u susjedni Bangladeš izbjeglo blizu 400 hiljada arakanskih muslimana, među kojima je 220 hiljada djece.

Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju sa novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar