Španski kralj o referendumu u Kataloniji: Ustav će prevladati protiv bilo kojeg pokušaja podjele Španije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Španski kralj Felipe VI po prvi put se oglasio povodom političke krize u Španiji izazvane najavljenim referendumom o nezavisnosti Katalonije, istakavši kako narod u toj pokrajini mora poštovati Ustav države koji zabranjuje secesiju.

Španski kralj Felipe VI / 24sata.info

U obraćanju na ceremoniji dodjele nagrade u oblasti kulture, španski kralj je rekao da će Ustav prevladati protiv bilo kojeg pokušaja podjele Španije.

Istakao je da će se zakoni odnositi na sve one koji budu djelovali izvan ustvanog i legalnog okvira.

Vlada Španije pokušava sudskim putem da zaustavi planirano izjašnjavanje 1. oktobra, a grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije navode da će se glasanje održati iako je Ustavni sud ukinuo katalonski zakon o nezavisnosti.

Španski premijer Mariano Rajoy također je pozvao građane Katalonije da se uzdrže od učešća na planiranom referendumu o nezavisnosti regije za koji kaže da je neustavan.

Ustavni sud Španije ukinuo je u utorak katalonski zakon koji je predstavljao pravni okvir za uspostavljanje nezavisnosti pokrajine. Takva odluka bila je i očekivana, imajući u vidu da je prošle sedmice suspendovan i zakon o održavanju referenduma u Kataloniji.

Vlada Španije proglasila je nezakonitim održavanje bilo kakvog referenduma o nezavisnosti jer je u Ustavu jasno navedeno da je "Španija nedjeljiva".


(AA)

Pošaljite Facebook komentar