Merkel: Njemačka zabrinuta zbog eskalacije sukoba između SAD i Sjeverne Koreje

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je protivnik upotrebe bilo kakve sile u rješavanju sukoba sa Sjevernom Korejom, a to je poručila nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio Pjongjang da je vojska SAD "na gotovo" ukoliko Sjeverna Koreja "postupi nerazumno".

Angela Merkel / 24sata.info

"Ne vidim vojno rješenje za ovaj sukob, već prije dosljedan rad kakav smo vidjeli u Savjetu bezbjednosti UN", rekla je Merkel novinarima.

Ona je istakla da će Njemačka intenzivno učestvovati u opcijama koje nisu vojne prirode, prenosi AFP.

"Ali, verbalnu eskalaciju smatram pogrešnim odgovorom", naglasila je Merkel, u odgovoru na pitanje o Trumpovim najnovijim tvitovima o Sjevernoj Koreji.

Njemačka kancelarka je pozvala na "veoma blisku saradnju" kako bi se ublažile tenzije u regionu, "posebno saradnju SAD i Kine, ali i Južne Koreje i Japana".

Njemačka vlada je ranije ove nedejlje pozvala i Washington i nuklearno naoružani režim u Pjongjangu da pokažu uzdržanost nakon što su jedan drugom uputili apokaliptične prijetnje, intenzivirajući rat riječima, podsjeća francuska agencija.

Berlin je izrazio "najveću zabrinutost" zbog najnovije eskalacije i pozvao međunarodnu zajednicu da u potpunosti primijeni najnoviji paket sankcija protiv Sjeverne Koreje koji je usvojio Savjet bezbjednosti.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar