Erdogan: Pokušaj puča nije bio prvi napad na naš narod, neće biti ni posljednji

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju večeras u Istanbulu zahvalio svakom pojedincu koji je 15. jula prošle godine stao u odbranu slobode, ezana, zastave, države i budućnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Foto: AA

Erdogan je govorio u Istanbulu u blizini Mosta šehida 15. jula, gdje su se okupile stotine hiljada građana, u povodu obilježavanja prve godišnjice od pokušaja puča, koji je teroristička organizacija FETO pokušala izvesti 15. jula 2016. godine.
 
Poručio je kako je bol majki i očeva šehida neizmjerna, kao što je nemjerljiva i sloboda koju je žrtva šehida sačuvala.
 
Dodao je da je razgovarao s premijerom te zemlje Binaliyem Yildirimom o mogućnostima da optuženi članovi terorističke organizacije FETO na suđenja dolaze u jednakim uniformama, po uzoru na Guantanamo.
 
Istakao je kako pokušaj puča 15. jula nije bio prvi niti posljednji napad na turski narod.
 
"Pokušaj puča 15. jula nije bio prvi napad na naš narod, neće biti ni posljednji. Vrlo dobro znamo da su terorističke organizacije samo pijuni. Znamo da FETO nije samo FETO, da PKK nije samo PKK, da ISIS nije samo ISIS, ali i da druge terorističke organizacije nisu samo ono oku vidljivo. Isto tako, vrlo dobro znamo ko stoji iza njih. Ali, ono što je stvarnost jeste da dok ne porušimo pijune, ne možemo uništiti topove, laufere, konje, niti možemo ostvariti šah-mat", rekao je Erdogan.
 
Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.
 
Podsjećamo, vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula. 2016. godine. Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašle na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro, goloruki stali ispred tenkova i oklopnih vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.
 

(AA)
 

Pošaljite Facebook komentar