Francuska tvrdi da će 'predočiti dokaz' da Damask stoji iza hemijskog napada

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Francuska će "u narednih nekoliko dana" predočiti dokaz da je režim Bashara al-Assada pokrenuo hemijski napad na sirijsko mjesto u kome je ubijeno 87 ljudi, u ovom mjesecu, izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

Arhiv / 24sata.info

- Imamo elemente koji će nam omogućiti da pokažemo da je režim svjesno koristio hemjijsko oružje - izjavio je Ayrault o sumnjivom hemijskom napadu u  Khan Sheikhunu 4. aprila.
 
- U narednih nekoliko dana bit ćemo u stanju da vam pružimo dokaz - kazao je on za  Francusku  televiziju.
 
U ekskluzivnom intervjuu za AFP u Damsku, Assad je izjavio da je sumnjivi hemijski napad bio "isfabrikovan" kako bi se opravdao američki raketni napad na sirijske snage.
 
- Defintivno, 100 posto za nas to je fabrikacija - kazao je.
 
Zapadni lideri, među kojima je i američki predsjednik Donald Trump, optužili su Assada da stoji iza napada na mjesto  pod pobunjeničkom kontrolom, tvrdeći da su njegove snage koristile hemijsko oružje tokom zračnog udara.
 
U napadu je ubijeno 87 ljudi, među kojima i brojna djeca, a slike žrtava koje su umirale u patnjama izazvale su zgražavanje  širom svijeta.
 
Raketni napad bio je prva direktna američka vojna akcija protiv Assadovih snaga od početka sirijskog građanskog rata prije šest gosdina i dodatno je opteretio ionako napete odnose između  Washingtona i Moskve, prenosi AFP.
 
 
 
(FENA)

Pošaljite Facebook komentar