Palestinski zvaničnik: Trump smatra Abbasa "strateškim partnerom"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki predsjednik Donald Trump smatra Mahmuda Abbasa "strateškim partnerom" a palestinski čelnik želi da zajednički radi s njim na dvodržavnom rješenju, izjavio je u ponedjeljak visoki palestinski zvaničnik.

Donald Trump / 24sata.info

Jibril Rajoub, visokorangirani član Abbasovog pokreta Fatah koji se smatra mogućim naslijednikom 81-godišnjeg predsjednika, izjavio je kako vjeruje da bi Trump mogao biti manje vezan za određene interesne grupe nego raniji američki predsjednici.

Kazao je da je Trump tokom telefonskog razgovora s Abbasom 10. marta - njihovim prvim razgovorom od američkih izbora - poručio palestinskom predsjedniku kako želi "okončati patnje".

- Čak i prije telefonskog razgovora, od prvog trena, naš predsjednik i svi mi smo rekli: "U redu, Trumpa je izabrala Amerika i spremni smo da sarađujemo s njim, spremni smo na sporazum i spremni smo da radimo zajednički s njim" - izjavio je Rajoub na brifingu za strane novinare.

Trump je davao protivrječne signale oko toga kako će se baviti decenijama dugim izraelsko-palestinskim sukobom, za koji tvrdi da želi da ga riješi.

On je bacio sjenu sumnje na višegodišnje međunarodne napore na dvodržavnom rješenju sukoba kada se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Bijeloj kući prošlog mjeseca.

Tokom tog sastanka Trump je raskinuo s višedecenijskom američkom politikom kada je rekao da nije obavezan dvodržavnim rješenjem sukoba i da će biti otvoren prem principu jedne države ukoliko to znači mir.

Jedan od njegovih vodećih savjetnika, Jason Greenblatt, posjetio je Izrael i palestinske teritorije prošle sedmice i održao je niz sastanaka s predstavnicima obje strane, uključujući i one s Abbasom i Netanyahuom.

Rajoub je komentirajući Greenblattovu posjetu izjavio da su "oni u fazi istraživanja" i da Palestinci čekaju kakvi će biti Trumpovi naredni koraci, prenosi AFP.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar