Yildirim: Turska očekuje bolje odnose s Evropom dok Malta predsjedava EU-om

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je danas prilikom posjete Malti kako njegova zemlja očekuje bolje odnose sa Evropom dok Malta predsjedava Evropskom unijom (EU).

Binali Yildirim

Yildirim je nakon sastanka sa premijerom Malte Josephom Muscatom izjavio kako su sa zadovoljstvom prihvatili odluku o otvaranju ambasade Malte u Turskoj te poželio da ambasador te zemlje uskoro počne obavljati svoju dužnost.

 Dodao je kako je na sastanku sa Muscatom razgovarao o bilateralnim odnosima njihovih zemalja, razvoju trgovine, migrantskoj krizi, te situaciji u Siriji i Libiji.

”Naša saradnja nije ograničena samo na pomorstvo, moguća je i na drugim poljima. Danas smo potpisali dva sporazuma. Ovi sporazumi predviđaju saradnju na polju zdravstva i porodične i socijalne politike”, rekao je Yildirim.

 On je dodao i kako je Malta Tursku uvijek bezuslovno podržavala na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

 ”Nadamo se da će odnosi između EU i Turske tokom predsjedavanja Malte biti razvijeniji, da će biti otvorena nova poglavlja i da će početi radovi na sporazumu o Carinskoj uniji između EU i Turske za koji je odlučeno da bude ažuriran”, dodao je Yildirim.

 Yildirim je osvrnuvši se na kritike nekih od zvaničnika zemalja članica EU-a u vezi s medijskim slobodama u Turskoj, pozvao Evropsku uniju na otvaranje poglavlja koja se odnose na to pitanje kako bi s tim u vezi svi mogli iznijeti sve činjenice i argumente.

U vezi s jučerašnjim napuštanjem sastanka o kiparskom pitanju grčkog lidera, Yildirim je kazao kako bi sveobuhvatno rješenje tog pitanja donijelo trajni mir i stabilnost na Kipar. Turski premijer je kazao kako se zvaničnici Turske Republike Sjeverni Kipar više zalažu za rješenje kiparskog pitanja u odnosu na južne susjede.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar