Trump: Naredne sedmice ću saopćiti nove mjere u vezi s pitanjem sigurnosti SAD-a

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki predsjednik Donald Trump je na konferenciji za medije nakon sastanka s premijerom Japana Shinzom Abeom u Bijeloj kući izjavio da će naredne sedmice saopćiti nove mjere u vezi s pitanjem sigurnosti njegove zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Arhiv / 24sata.info

"Naredne sedmice ću saopćiti nove sigurnosne smjere u vezi sa sigurnošću zemlje", rekao je Trump na pitanje novinara, dodajući kako će učiniti sve za sigurnost SAD-a.
 
Istakao je također da će njegova administracija učiniti potrebne napore da se aktivira plan prema kojem se zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom.
 
Apelacioni sud je ranije danas odbio vratiti na snagu Trumpov dekret o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.
 
Trump je istakao kako će cijeli predmet iznijeti pred Vrhovni sud, naglasivši kako vjeruje da će na kraju ipak dobiti slučaj.
 
Također je govorio o važnosti jačanja odnosa između SAD-a i Japana.
 
Abe je istakao kako je moguće da se ekonomski i trgovinski odnosi između dviju zemalja u narednom periodu dodatno ojačaju.
 
Trump se dotakao i pitanja obnavljanja sigurnosnih garancija SAD-a Japanu u vezi s otocima u Istočnom kineskom moru oko kojih se spore s Kinom.
 
"Posvećeni smo sigurnosti Japana i svih područja koji su pod njegovom administrativnom kontrolom", kazao je Trump.

 

(AA)

Pošaljite Facebook komentar