Breivik uputio nacistički pozdrav tokom ulaska u sudnicu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Norveški masovni ubica Anders Behring Breivik uputio je neonacistički pozdrav dok je ulazio u sudnicu u zatvoru visoke sigurnosti u kojoj su suci razmatrali da li je njegovo držanje u samici nehumano.

Anders Behring Breivik

Odjeven u tamno odijelo, Breivik, koji je zapustio bradu, kratko je gledao u novinare dok je uputio pozdrav ali nije im se obratio.

Sudac Oystein Hermansen zatražio je od Breivika da ne ponavlja pozdrav, rekavši da to vrijeđa dostojanstvo suda.

- To također vrijeđa slučaj kojim se ovdje bavimo, pa tražim od vas da ne ponovite to - kazao je Hermansen, odbacujući pokušaje Breivika da brani svoju akciju.

Trideset sedmogodišnji ekstremist, koji je ubio 77 ljudi u masakru počinjenom bombama i vatrenim oružjem, tužio je vladu u prošloj godini, navodeći da su njegovo držanje u samici, česti pretresi i činjenica da mu se često stavljaju lisice tokom ranih faza njegovog zatočenja krše njegova ljudska prava.

Pravni zastupnici vlade tvrde, međutim, da on uživa bolje zatvorske uslove od nekih zatvorenika u Norveškoj.

Vlada je uložila žalbu na iznenađujuću odluku iz aprila prošle godine Oblasnog suda u Oslu koji je potvrdio Breivikove navode da njegova izolacija u zatvoru maksimalne sigurnosti Skien krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, prenosi AP.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar