Obama će zatražiti od Kongresa 1,8 milijardi dolara za borbu protiv virusa zika

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki predsjednik Barack Obama zatražit će od Kongresa 1,8 milijardi dolara za borbu protiv virusa zika u Sjedinjenim Državama i inozemstvu te razvoj cjepiva, saopćila je Bijela kuća.

Barack Obama / 24sata.info

Zika, koja se brzo širi Latinskom Amerikom, povezuje se  s teškim deformacijama novorođenčadi u Brazilu pa je zabrinutost zdravstvenih radnika fokusirana na trudnice i one koje bi uskoro mogle postati. 

Obamin zahtjev Kongresu uključuje i 200 miliona dolara za istraživanje, razvoj i komercijalizaciju novih cjepiva i dijagnostičkih testova na virus.

I Evropska agencija za lijekove (EMA) sastavila je radnu grupu za cjepivo protiv zike.

Zasad nema lijeka i cjepiva za ziku, ništa nije čak niti u kliničkoj fazi ispitivanja, jer je bolest ranije bila relativno benigna.

"Dobra je vijest da zika nije ebola, ljudi od zike ne umiru. Mnogi niti ne znaju da je imaju", rekao je Obama na CBS-u. "Zato ne treba paničariti, niko neće umrijeti, ali stvar moramo shvatiti ozbiljno".

Većina novca koji Obama traži, a suočen je s pritiskom republikanaca i nekih demokrata da se protiv zike odlučno djeluje, bit će potrošen u SAD-u na testiranje, nadzor i odgovor na virus u zahvaćenim područjima.

"S dolaskom proljeća i ljeta bit će  i više komaraca i moramo biti potpuno spremni odgovoriti na prijenos bolesti u kontinentalnom dijelu SAD-a, posebno na jugu", saopćila je Bijela kuća.

Dosad je registrirano 50 slučajeva zike u SAD-u. Radi se o ljudima koji su nedavno boravili u Latinskoj Americi.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar