Napadač iz Kopenhagena bio je 22-godišnji Omar Abdel Hamid El-Hussein

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dvadesetdvogodišnji danski državljanin je naoružani napadač, za koga se vjeruje da je izvršio dva odvojena napada u Kopenhagenu u kojima je poginulo dvoje ljudi, a petoro ranjeno, saopštila je danska policija.

Omar Abdel Hamid El-Hussein

Policija je saopštila da je napadač identifikovan, ali nije objavila njegov identitet.

Međutim, danski list "Ekstra Bladet" objavio je da je riječ o Omaru Abdelu Hamidu El-Husseinu, te objavio njegovu fotografiju navodeći da je prije dvije sedmice pušten iz zatvora.

I u policijskom saopštenju se ističe da je ovaj mladić odranije poznat policiji zbog nasilja i posjedovanja oružja.

Prethodno je saopšteno da je napadač, koji je u nedjelju ujutro ubijen u policijskoj akciji, možda bio inspirisan prošlomjesečnim terorističkim napadima u Parizu.

"Osumnjičeni je, možda, bio inspirisan događajima koji su se odigrali u Parizu prije nekoliko sedmica", rekao je ranije danas zvaničnik iz danske sigurnosne i obavještajne službe novinarima Jens Madsen.

Madsen kaže da je napadač, vjerovatno, "bio inspirisan militantnom islamističkom propagandom koju je sačinila Islamska država i druge terorističke organizacije".

"Policija ispituje mogućnost da je napadač putovao u zone sukoba, poput Sirije i Iraka", dodao je Madsen.

Policija vjeruje da ovaj muškarac stoji iza dva odvojena oružana napada, koji su potresli inače mirnu dansku prijestonicu.

(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar