VIDEO / Kopenhagen: Napad na skupu o slobodi govora, jedna osoba mrtva, troje ranjenih

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Jedna osoba je poginula, a tri policajca su ranjena vatrenim oružjem u napadu u kafeu u Kopenhagenu u kojem je održavan skup posvećen slobodi govora, u organizaciji kontroverznog švedskog umjetnika Larsa Vilksa.

Foto: Twitter

Ovaj karikaturista je dobio brojne prijetnje zbog karikature na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas 2007. godine, potvrdila je danska policija. Jedan ili dvojica napadača, kako se dodaje, su u bjekstvu, prenose agencije.

Danski kanal TV2 javio je da su napadači pobjegli u "folksvagenu polo".

Prema vijestima kanala TV2 na prozorima kafea Krudtenden izbrojano je oko 30 rupa od metaka, a najmanje dvoje ljudi je iz njega izneto na nosilima, od kojih jedan uniformisani policajac.

Prema saopštenju jedne od organizatorki skupa, Vilks je bio prisutan u lokalu, ali nije povrijeđen.

Kada je u Danskoj, ovaj umjetnik inače dobija policijsku zaštitu.

Pomenuti kafe u sjevernom Kopenhagenu, poznat po džez koncertima koji se u njemu održavaju, bio je ovog puta domaćim diskusije pod nazivom "Umjetnost, blasfemija i sloboda izražavanja".

Jedan od učesnika diskusije Nils Ivar Larsen je za TV2 izjavio kako je vidio dvoje ranjenih ljudi. Kako prenosi Russia today, diskusiji je prisustvovao i ambasador Francuske u Danskoj, koji se oglasio na Twitteru porukom: "Još uvijek sam živ".

(24sata.info)