Liberija bez brucoša: Niko od oko 25.000 kandidata nije položio prijemni ispit

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministar obrazovanja Etmonia David-Tarpeh najavila je da će posjetiti univerzitet kako bi pokušala da shvati šta se desilo.

Studenti / Ilustracija

Prijemni ispit za upis na fakultete u Liberiji niko od oko 25.000 kandidata nije položio, što se nikada do sada nije dogodilo, prenio je BBC.
 
Iako je potvrđeno da će fakulteti ove godine ostati bez brucoša, ministar obrazovanja Etmonia David-Tarpeh najavila je da će posjetiti univerzitet kako bi pokušala da shvati šta se desilo.
 
"Jasno mi je da postoje nedostaci u školama, ali sumnjivo mi je da baš svi kandidati padnu na prijemnom ispitu“, rekla je ona.
 
Momodu Getaweh, portparol univerziteta, izjavio je za BBC da je kandidatima nedostajalo entuzijazma i poznavanja osnova engleskog jezika, te da vlada mora nešto da uradi.
 
Bez obzira na pritiske da se napravi izuzetak i na fakultete ipak upišu bar oni sa najviše poena, Getaweh je rekao da se to sigurno neće desiti i poručio učenicima da se mnogo bolje pripreme za narednu godinu.
 
Predsjednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf nedavno je izjavila da je obrazovni sistem u rasulu, ali su rezultati sa prijemnog ispita za fakultete ipak šokantni i poražavajući.
 
U građanskom ratu, koji je do 2000. godine trajao u Liberiji, uništena je većina obrazovnih ustanova.
 
Između 2000. i 2004. godine više od 40 posto stanovništva je bilo nepismeno. U ovoj zemlji je čak 60 posto žena nepismeno.
 
 
 
(SRNA)





Pošaljite Facebook komentar