Sjeverna Koreja: Stvoreni uvjeti za nuklearni rat

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sjeverna Koreja je ponovo zaprijetila ratom Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama, rekavši da su se na poluotoku stvorili uvjeti za “nuklearni rat koji lagano vrije”. Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje reklo je da će informirati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih ...

Arhiv / 24sata.info

... naroda o posljednjoj situaciji, dok se tenzije između država nastavljaju i u srijedu.

- Prema ovlastima Ministarstva vanjskih poslova, DPRK otvoreno informira Vijeće sigurnosti UN-a da Korejski poluotok sada ima uvjete za nuklearni rat koji lagano vrije. To je zbog provokativnih poteza marioneta SAD-a i Južne Koreje - navodi se u saopćenju.

Kao posljednji znak tenzija, južnokorejski vojnik koji je bio na straži na granici između dvije zemlje bacio je granatu prema objektu koji se kretao u mraku rano u srijedu, javila je Al-Jazeera.

Međutim, zvaničnici Južne Koreje saopćili su da su po danu pretražili to područje, ali da nije bilo nikakavih tragova da je u incident umiješana.

Sjever je u srijedu još jednom ponovio prijetnje da će napasti američke vojne baze.

Pjongjang je stavio svoje oružane snage u stanje pripravnosti i zatražio od posebnih „strateških“ jedinica da se pripreme za moguće udare na SAD, otoke Guam i na Havaje u Pacifiku, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA u utorak.

Kina, jedina sila koja je saveznica Pjongjanga, saopćila je da je situacija “osjetljiva”.

Američka i južnokorejska vojska obavljaju zajedničke vojne vježbe do kraja aprila, za koje kažu da su striktno odbrambene prirode.

Sjever optužuje Washington da se priprema za rat koristivši bombardere B-52, koji su nadlijetali Korejski poluotok u sklopu vježbi, te je ukinio primirje kojim je okončan Korejski rat 1953. godine.

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar