Za obnovu željeznice: Rusija odobrila Srbiji kredit od 800 miliona dolara

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Rusija je odobrila Srbiji kredit od 800 miliona dolara za željezničku infrastrukturu s rokom otplate od pet godina, rekao je danas Anton Siluanov, ruski ministar finansija. Siluanov je precizirao da će kamata na taj kredit koji će biti na raspolaganju već ove godine biti 4,1 posto na godišnjem nivou, javile su ruske agencije Ria Novosti i Interfaks.


 Prema njegovim riječima, kredit će služiti za infrastrukturne projekte - izgradnju novih pruga, obnovu, kupovinu lokomotiva i drugo.
 
Predviđeno je da u se u prvoj fazi projekta realizira izgradnja i elektrifikacija drugog kolosijeka pruge Beograd-Pančevo, rekonstrukcija šest dionica pruge na Koridoru 10 ukupne dužine 111 kilometara i nabavka dizelmotornih vozova od ruske kompanije „Metrovagonmaš", javila je Beta.
 
Prema ranijim informacijama Ministarstva saobraćaja Srbije, druga faza projekta bit će izgradnja 68 kilometara jednokolosječne pruge Valjevo-Loznica, a treća rekonstrukcija dijela pruge Beograd-Bar, koji prolazi kroz Srbiju.
 
Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 920 miliona dolara, a Srbija će morati da obezbijedi 15 posto sredstava odnosno 120 miliona dolara.
 
Predviđeno je da u poslovima obnove željezničke infrastrukture u Srbiji ruske kompanije učestvuju sa 70 posto, a srpske sa 30 posto.
 
Ruska firma "Zarubežstrojtehnologija", koja će biti nosilac poslova, registrirala je predstavništvo u Srbiji radi koordinacije svih aktivnosti na otpočinjanju realizacije projekata.
 
Pregovori o ruskom kreditu Srbiji od milijardu dolara počeli su krajem oktobra 2009. godine.
 
Do sada je, u 2010. godini povučen dio od 200 miliona dolara za podršku državnom budžetu.

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar