Danska: Pripadnici romske zajednice iz Srbije predstavljaju veliki problem

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Danska narodna partija zatražila je od vlade da privremeno obustavi davanje azila strancima zbog povećanog priliva zahtjeva za azil, pogotovo onih koje podnose Romi iz Srbije.

Danska / 24sata.info

- Povećan je broj zahtjeva za azil, a vlada ništa ne preduzima. Naš azilantski sistem je pod tolikim pritiskom da je Danskoj neophodna pauza - izjavio je portparol te desničarske partije Martin Henriksen, navedeno je na stranici Danske narodne partije.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će do kraja godine Danska primiti oko 6.000 zahtjeva za azil.

Henriksen je rekao da pripadnici romske zajednice u Srbiji predstavljaju veliki problem, koji mora biti hitno rješen jer su oni, kako je naveo, najveći teret za Dansku.

On je ukazao i na komplikovanu proceduru vraćanja podnosilaca zahtjeva kojima je azil odbijen, koji obično ostaju u zemlji još pola godine.

- Očigledno je da su svjesni da ne mogu da ostanu u Danskoj i da dolaze ovde samo iz nekakve koristi. Mi to ne možemo da prihvatimo i iz tog razloga Danska narodna partija predlaže privremeno obustavljanje davanja azila - rekao je Henriksen.

Njemačka, Francuska, Holandija, Belgija, Luksemburg i Švedska zatražili su prošlog mjeseca od EU da razmotri mjere kojima bi spriječila lažne azilante sa Zapadnog Balkana da zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju i založili se za usvajanje mehanizma koji bi omogućio privremenu suspenziju bezviznog režima.

U zemljama Šengenskog sporazuma je ove godine znatno povećan broj zahtjeva za azil. Najviše podnosilaca pokušava da dobije azil u Njemačkoj, u kojoj je zabilježen porast od 143 posto u odnosu na prethodnu godinu, i to uglavnom iz Srbije.

(tanjug)

Pošaljite Facebook komentar