Dobijanje statusa države: Palestinci žele podršku najmanje 150 članica UN-a

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Palestinski lideri će u Ujedinjenim nacijama (UN) pokrenuti kampanju za dobijanje statusa države ne članice očekujući podršku najmanje 150 zemalja, izjavio je u četvrtak pregovarač Saeb Erakat. Kampanja s ciljem da Generalne skupština promijeni status Palestine ...

UN / 24sata.info

...  posmatrača u status države ne članice započet će poslije govora palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa 27. septembra u UN-u, precizirao je Erakat na konferenciji za štampu u Jerihonu, javlja AFP.

- Po završetku govora predsjednika Abasa, započet ćemo konsultacje sa svim geopolitičkim grupama koje žele da nam se pridruže u sastavljanju rezolucije, izjavio je palestinski pregovarač.

- Želimo vratiti na karti Palestinu u granice iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, uz podršku 150 do 170 zemalja od 194, dodao je on.

- Kada Palestina dobije status države ne članice, ni jedan Izraelac neće moći kazati da su ovo sporne teritorije. Palestina će postati zemlja pod okupacijom, naglasio je Erakat.

Podsjetio je da u slučaju da dobije status države ne članice, Palestina će moći pristupiti svim međunarodnim agencijama Ujedinjenih nacija.

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar