Alpe: Poginuo hrvatski planinar Emil Gluhak

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Hrvatski alpinist iz Varaždina Emil Gluhak (53) smrtno je stradao prilikom uspona na planini Montaž (Jof di Montasio 2.753 m) u Italiji, izvijestila je danas Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

Alpe / ilustracija

Nesreća se dogodila jučer popodne prilikom uspona po smjeru Via di Dogna kada se alpinistu odlomio kamen te je pao s 300 metara visine u dolinu. S njim se po stijeni penjao i aplinist Z.I. također iz Varaždina, koji je o nesreći obavijestio HGSS, nakon čega je posredovanjem talijanskih i slovenskih služba za spašavanje pokrenuta akcija potrage i spašavanja.

Talijanski spašavatelji su vrlo brzo pokrenuli  helikoptersku akciju, no varaždinski alpinist Emil Gluhak nije preživio teški pad, navode iz HGSS-a.

Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist, a do nesreće je vjerojatno došlo zbog odrona stijene i uporišta.

Jof di Montasio nalazi se u Zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini vrh u tim Alpama. Nalazi se na talijanskoj strani u blizini granice Slovenije i Italije.

Uspon (smjer Via di Dogna) ima ocjenu II do III teškoće, ali je vrlo zahtjevan zbog svoje dužine i najdulji je smjer u Julijskim Alpama (dužina stijene je oko 1400 metara). Penje se u stilu "ferate" pojedinačno i ne u klasičnim alpinističkim navezama kada su dvoje ili više alpinista međusobno navezani užetom, navode iz HGSS-a.

(fena)

Pošaljite Facebook komentar