Rusko-Gruzijski rat: Rusi oborili tri svoja aviona

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Tokom prošlogodišnjeg osmodnevnog rata Gruzije i Rusije oko pobunjene gruzijske pokrajine Južne Osetije ruska protuzračna odbrana od šest tada izgubljenih aviona sama je srušila najmanje tri!

Pad aviona / ilustracija

Tu senzacionalnu i dugo skrivanu tajnu iz dobro obaviješenih izvora iz samog vrha ruske vojske donosi današnji broj moskovskog vojnog magazina na engleskom Moscow Defence Brief.

Naime, taj list navodi da je početkom tog kratkotrajnog rata vladala zbrka i nekoordinacija između ruskih kopnenih i zračnih snaga te južnoosetinskih ustaničkih snaga. Rat je izazvala Gruzija želeći brzom vojnom akcijom pod svoje okrilje vratiti pobunjenu pokrajinu, a završio je njenim brzim porazom te odcjepljenjem i proglašenjem nezavisnosti Južne Osetije koju su do sada priznali tek Rusija i Nikaragva.

Dok se vojne snage nisu uskladile, Ruska ratna avijacija je već u prva dva dana rata izgubila čak šest aviona, i to po jedan Su-25 i Tu- 22M3 te čak četiri Su-24 M.

List piše kako protuzračna odbrana nije bila upozorena na djelovanje vlastite avijacije te je otvorila vatru na svoje avione. Zanimljivo je da je rušenje jednog od tih aviona kao gruzijskog prikazivano na televiziji kao uspjeh “odvažnih osetinskih boraca za nezavisnost”.

Rusko ministarstvo odbrane na upit iz redakcije odbilo je komentarisati spornu informaciju.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar