Opasnost od uragana: Obama proglasio vanredno stanje u Louisiani

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik SAD-a Barack Obama proglasio je vanredno stanje u Louisiani, pošto postoji opasnost da tropska oluja Isaac preraste u uragan druge kategorije kada bude stigla do američke obale.

Barack Obama / ap

Isaac bi do večeri mogao da stigne do New Orleansa, sedam godina nakon što je uragan Katrina nanio katastrofalnu štetu ovom gradu.

Oluja je do sada odnijela najmanje 24 života na Haitiju i u Dominikanskoj Republici i izazvala velike poplave u karipskim zemljama. Republikanska stranka odgodila je zbog nevremena početak kongresa koji treba da se održi na Floridi.

Kasno sinoć, američki Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi Isaac mogao da dostigne drugu kategoriju snage, sa vjetrom brzine do 160 kilometara na čas. Ranije je bilo prognozirano nevrijeme prve kategorije.

Obama je odobrio zahtjevLouisiane o proglašenju vanrednog stanja sa federalnog nivoa, kako bi mogli da se aktiviraju federalni fondovi radi saniranja posljedica nevremena, kao što je čišćenje terena.

Prethodno su guverneri Louisiane, Floride, Mississippija i Alabame proglasili vanredne situacije u svojim državama.

Zvaničnici upozoravaju da je Isaac postao velika oluja koja može da nanese značajnu štetu u krugu od nekoliko stotina kilometara oko svog centra.

Oluja se trenutno kreće brzinom od 16 kilometara na sat i ima prečnik od oko 335 kilometara.

(srna)

Pošaljite Facebook komentar