Sve zbog Balkanaca: Švicarska ubrzala odluke o azilu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Švicarska Savezna kancelarija za migraciju (BFM) danas je saopćila da će, u pokušaju da ubrza ocjenjivanje sve većeg broja zahtjeva za azil građana iz zemalja kojima nije potrebna viza u Švicarskoj, pogotovo iz balkanskih država, njihovo razmatranje skratiti na 48 sati.

Azilanti / arhiv

Kako je saopćio BFM, ova odluka je donesena najviše zbog zahtjeva iz balkanskih zemalja, pogotovo Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.
 
Svjetski radio Švicarska je javio da je direktor BFM-a Mario Gattiker izjavio da je broj zahtjeva za azil značajno porastao od 2010. godine, kada su ukinute vize za građane Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.
 
"Želimo da pošaljemo poruku da je Švicarska otvorena zemlja, čak i za političke osuđenike. Neopravdani tražioci azila, kao i oni koji zloupotrebljavaju sistem, nemaju, međutim, dugoročne izglede u Švicarskoj", rekao je Gattiker na konferenciji za novinare u Bazelu, prenio je Tanjug.
 
Gattiker je izjavio da je ova mjera donesena s ciljem da se odgovori na povećan broj zahtjeva za azil, koje su u najvećem broju švicarskim vlastima slali Romi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.
 
Prema njegovim riječima, kada je riječ o građanima Makedonije, u julu je broj zahtjeva za azil bio za 83 procenta veći nego u junu, dok su građani Srbije u julu uputili 68 posto više zahtjeva nego prethodnog mjeseca.
 
Kako javljaju švicarski mediji, građani ovih zemalja imaju, međutim, male šanse da u Švicarskoj dobiju azil s obzirom na to da je od 4.593 zahtjeva ove godine prihvaćeno samo 20.
 
Pored ove, donesene su i druge mjere s ciljem da se smanji broj lažnih azilanata, između ostalih ukinuta je dotacija za put u domovinu u iznosu od 100 franaka, a u aprilu je ukinuta premija za podnosioce zahtjeva za azil koji pristanu da se dobrovoljno vrate kući.
 
Kako su prenijeli mediji, švicarske vlasti će ubuduće još intenzivnije sarađivati s nadležnim institucijama u zemljama iz kojih dolaze podnosioci zahtjeva za azil, a strožije će se provoditi i propisi koji daju mogućnost zabrane ulaska u zemlju lažnim azilantima.
 
Švicarski radio je podsjetio da je najveći talas izbjeglica, uglavnom s Kosova, Švicarsku zahvatio krajem 1990-ih godina.

 

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar