"Nečuvene i gnusne izjave": Bruxelles oštro osudio iranske prijetnje Izraelu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton oštro je danas osudila prijeteće izjave koje su Izraelu uputili iranski vrhovni vođa i predsjednik. "Visoka predstavnica oštro osuđuje nečuvene i gnusne izjave kojima su vrhovni vođa i predsjednik Islamske Republike Iran zaprijetili Izraelu. Pravo Izraela na postojanje ne smije se dovoditi u pitanje", navodi se u saopćenju koje je izdala glasnogovornice Ashtonove.

Catherine Ashton

Visoka predstavnica EU-a je, pored toga, pozvala Iran da preuzme konstruktivnu ulogu u regionu, ističući da očekuje da će iranski lideri doprinijeti smirivanju tenzija, a ne njihovom raspirivanju, prenio je Tanjug.
 
Predsjednik Irana Mahmud Ahmedinežad poručio je u petak, tokom godišnjeg protesta protiv postojanja jevrejske države na kojem je više hiljada Iranaca uzvikivalo "Smrt Americi, smrt Izraelu", da na budućem Bliskom istoku nema mjesta za Izrael, nazivajući ga "kancerogenim tumorom" koji će uskoro biti odstranjen.
 
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je ranije da će Izrael jednog dana biti vraćen Palestincima i da će prestati da postoji, dok je danas komandant zračnih snaga Revolucionarne garde general Amir Ali Hadžizadeh rekao da bi eventualni napad Izraela na njegovu zemlju bio "dobrodošao" jer bi dao Iranu razlog da uzvrati i "otarasi se zauvijek" jevrejske države.
 
Ove izjave iranskih lidera uslijedile su poslije niza izvještaja u izraelskim medijima o tome da bi Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru.
 
Izrael, SAD i njihovi saveznici u Evropi i drugim dijelovima svijeta vjeruju da Iran razvija atomsko oružje, što Teheran negira.

 

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar