ILO: Eurozona bi mogla izgubiti 4,5 miliona radnih mjesta u naredne četiri godine

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Eurozona bi mogla izgubiti 4,5 miliona radnih mjesta u naredne četiri godine ukoliko ne odustane od mjera štednje, upozorila je u srijedu Međunarodna organizacija rada (ILO). Time bi broj nezaposlenih u 17-članoj eurozoni mogao ...

Ilustracija / 24sata.info

... porasti na 22 miliona ljudi.

ILO je saopćio da je potrebna politika koja će se odvratiti od mjera štednje na stvaranje novih radnih mjesta, prenosi BBC.

"Nije samo eurozona ta koja je u problemima, kompletna svjetska ekonomija u opasnosti je od širenja nezapoalenosti", navodi ILO u izvještaju.

U izvještaju se navodi da će svih 17 zemalja u eurozoni pretrpiti posljedice takve politike, kako one koje su trenutno u problemima, tako i one koje imaju zdraviju ekonomiju.

"Ukoliko se ne poduzmu mjere usmjerene na povećanje istinskih ekonomskih ulaganja, ekonomska kriza će se produbiti a nezaposlenost nikada neće prestati da raste", izjavio je generalni direktor ILO Juan Somavia.

U izvještaju se dodaje da bi posljedice dužeg perioda štednje mogle biti posebno teške za mlade ljude.

U izvještaju ILO se navodi da neke kompanije u nadi u skori ekonomski oporavak zadržavaju radnu snagu, što je ublažilo stopu nezaposlenosti.

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar