Zaključila prvi poziv za projekte: UniCredit podržava socijalno poduzetništvo i socijalnu inkluziju u BiH sa 254.229 KM

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

• Za pet projekata iz oblasti socijalnog poduzetništva dodijeljeno je ukupno 80.629 KM • Za šest projekata koji se odnose na zaštitu djece i socijalnu inkluziju dodijeljeno je ukupno 173. 600 KM

UniCredit / 24sata.info

UniCredit fondacija je zaključila svoj prvi poziv za projekte u Bosni i Hercegovini (BiH), koji su povezani sa socijalnim poduzetništvom i dječijom zaštitom u lokalnim zajednicama, te objavila odabrane organizacije kojima je dodijeljeno 254.229 KM.

˝Primili smo 166 prijava i bili smo veoma posvećeni odabiru onih projekata koje će dati najveći doprinos bosanskohercegovačkom društvu.˝, rekao je Maurizio Carrara, predsjednik UniCredit fondacije.

Organizacije iz oblasti dječije zaštite i socijalne inkluzije, kojima će biti dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 80.629 KM su:

1.    UG „Medica“ – “Sigurno mjesto za marginaliziranu djecu”
2.    UG  „Pomoć djeci Balkana“  – “Međuentitetska saradnja škola i učenika“
3.    UG „Korak po korak“  – “Mi, edukatori!”
4.    „Centar za djecu, mlade i porodicu”  – “Vrijedne pčelice”
5.    UG „Interaktivne otvorene škole”  – “Aflatoun – Socijalno i finansijsko obrazovanje djece”
6.    Udruženje dramskih umjetnika „Altteatar”  – “I ja imam svoja prava”

Dodatnih 10.000 KM UniCredit Banka će donirati jednoj od organizacija iz oblasti dječije zaštite i socijalne inkluzije, a po odabiru uposlenika Banke.

Ukupan iznos od 173.600 KM za Fond socijalnog poduzetništva je dodijeljen sljedećim organizacijama:
1.    Poljoprivredna zadruga „Malinar”  – “Uzgoj maline”
2.    Udruženje žena „Orhideja“  – “Socijalno preduzetništvo kroz zapošljavanje žena u Turističko-rekreativnom  hostelu”
3.    Udruženje distrofičara  –  “Novim uslugama za održavanje zaposlenosti –proširenje štamparije”
4.    Fondacija „Mreža za ekonomsku saradnju ECON” – “Stvaranje radnih mjesta organskom poljoprivredom”
5.    Zemljoradnička zadruga „Insieme”  – “Ukus prirode i tradicije”

UniCredit Fondacija je aktivna u Bosni i Hercegovini već duži niz godina, kroz Program zajedničkog doniranja – inicijativu koja potiče zaposlenike da budu humani. U ovoj godini zaposlenici UniCredita prikupili su i donirali 10.000 eura za sedam humanitarnih organizacija u BiH. 

„Jedan od ključnih nosilaca naše misije jeste podrška lokalnoj zajednici u kojoj radimo. Kroz sve naše aktivnosti nastojimo da unaprijedimo kvalitet života svakog stanovnika Bosne i Hercegovine. Inicijativa koja je predstavljena danas nastavak je naših zalaganja za podršku bosanskohercegovačkom društvu kao cjelini. Izuzetno se radujemo da vidimo rezultate rada organizacija koje su danas primile donacije UniCredit-a˝, rekao je gospodin Kutle, direktor UniCredit Bank.

„Fondacija Mozaik je, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u administraciji grantova, provela složen i transparentan proces kroz koji je od 166 pristiglih projekata odobreno 11 – dva više nego što je prvobitno planirano. UniCredit i Mozaik dijele zadovoljstvo odabranim projektima, jer svaki od njih nudi održiva rješenja za pojedine socijalne probleme“,  izjavio je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i Društveni poduzetnik za Centralnu i Istočnu Evropu po izboru Schwab fondacije.

Poziv na dostavljanje prijava bio je upućen svim neprofitnim organizacijama u Bosni i Hercegovini (nevladinim organizacijama, udruženjima, fondacijama i zadrugama) koje su  bile spremne dostaviti prijedlog projekta iz oblasti socijalnog poduzetništva i socijalne inkluzije. Fond socijalnog poduzetništva bio je namijenjen pružanju podrške organizacijama u procjeni njihovih postojećih prihodovnih aktivnosti, a za koje je potrebno dodatno ulaganje kako bi se ostvario održivi utjecaj, sa akcentom na finansijsku održivost organizacija.

Fond socijalne inkluzije bio je namijenjen za podršku inovativnim socijalnim rješenjima, koji doprinose smanjenju socijalne isključenosti, siromaštva i poboljšanju života za djecu sa posebnim potrebama.

Više informacija možete pronaći na web stranicama: www.unicreditbank.ba i  www.mozaik.ba.

O UniCredit-u
UniCredit je vodeća europska banka s jakim korijenima u 22 zemlje kao i cjelokupnom međunarodnom mrežom prisutnom na skoro 50 ostalih tržišta, s približno 9.600 poslovnica i preko 162.000 zaposlenika.
Razumijevanje stvarnog života i potreba pojedinaca, tvrtki i lokalnih zajednica je u središtu naše stručne predanosti. Pružamo konkretne odgovore i stvarne prednosti na izazove i mogućnosti s kojima se naši klijenti suočavaju.
UniCredit je tržišni lider u regiji CEE, gdje je jedan od najvećih bankarskih igrača poslujući putem najveće mreže s preko 3,900 poslovnica.  Grupa posluje u sljedećim državama: Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Republika Češka, Estonija, Njemačka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Kazahstan, Kirgistan, Poljska, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Turska i Ukrajina.

O UniCredit fondaciji
UniCredit fondacija je korporativna fondacija osnovana 2003. godine kako bi doprinijela razvoju solidarnosti i humanosti u zajednicama i teritorijama u kojima djeluje UniCredit, a posebno u zemljama u kojima je UniCredit prisutan (22 zemlje uključujući Europu i Centralnu Aziju).
Kroz prijenos finansijskih sredstava i  tipičnih menadžerskih vještina kompanije, UniCredit fondacija podržava projekte  koji su inovativni i imaju značajan socijalni utjecaj, a koje implementiraju lokalne neprofitne organizacije. 

O Fondaciji Mozaik
Fondacija Mozaik je vodeća društveno poduzetna organizacija u regionu (engl. Social enterprise), koja obezbjeđuje finansijsku i savjetodavnu podršku akcijama od javnog interesa širom Bosne i Hercegovine. U posljednjih deset godina podržali smo preko 800 akcija, a pojedinci, organizacije, poduzeća i vlasti su te akcije prepoznali kao značajne i uložili značajna sredstva u njihovo provođenje.

Samo u 2011. godini, Mozaik je podržao 226 akcija ukupne vrijednosti od 1.083.197 KM, od čega je čak 58% prikupljeno od lokalnih resursa: pojedinaca, poduzeća, općina i državnih institucija. U realizaciji akcija učestvovalo je i 3.614 volontera koji su registrovali 55.830 volonterskih sati. Ovi podaci potvrđuju da je Fondacija Mozaik lider u mobilizaciji lokalnih resursa.

Mi vjerujemo da su jedino održiva rješenja dobra rješenja i stoga smo osnovali dva socijalna poduzeća: EkoMozaik d.o.o. za poljoprivrednu proizvodnju i Agenciju MaŠta d.o.o. za promociju društveno odgovornog poslovanja, kroz koje smo obezbijedili 88 radnih mjesta, a cjelokupni profit usmjerili u razvojne projekte.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar