FOTO / Analiza cijena u Sarajevu i Amsterdamu: Cijene životnih namirnica više u BiH nego u Holandiji!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kako bi ukazali na tržišne nelogičnosti i građanima BiH skrenuli pažnju na iste, portal Namirnice.ba i ured Mark IN agencije u Amsterdamu tokom prethodnog mjeseca uradili su analizu cijena životnih namirnica u tržnim centrima u Sarajevu i Amsterdamu.

Amsterdam vs Sarajevo tabela / 24sata.info

Sudeći po ovim rezultatima, iako po standardu skoro zadnji u Evropi, građani BiH životne namirnice plaćaju po cijenama čak i višim nego građani jedne od najbogatijih evropskih zemalja.

Uporednom analizom nekih od osnovih životnih namirnica otkriva se da će za istu listu proizvoda građanin Amsterdama izdvojiti manje novca nego građanin Sarajeva! Ako uzmemo u obzir razliku u prosječnom mjesečnom brutto dohodku između ove dvije zemlje rezultat je čak i gori. Naime, prosječni brutto dohodak građanina u Holandiji iznosi oko 2200 EUR, dok je u BiH oko 600 EUR. Dakle, iako imaju čak skoro tri puta manja primanja, građani BiH plaćaju iste cijene kao oni u Holandiji.

Ekonomska objašnjenja za ovu nelogičnost, u kojoj najviše ispaštaju upravo građani BiH, su brojna. Od nedostatka konkurencije na tržištu, monopolističkog ponašanja mahom stranih tržnih centara, nedostatka domaćih proizvođača i podrške države istima, do nedostka ozbiljnih i uticajnih udruženja koja bi zastupala interesa potrošača.

Ekonomska politika spada u domen funkcija kojom bi se trebala baviti državna infrastruktura, koje BiH, ponajviše i ima.  Nivoi vlasti koji bi trebali biti servis građanima već decenijama ne rade ono za šta su plaćeni, a upravo su i ovi podaci odraz nemara i nesposobnosti kako države, ali još više njenih građana.

Građani trebaju postaviti pitanje udruženjima potrošača, Ministarstvima trgovine, te poslanicima na svim nivoima, zašto plaćaju namirnice po cijenama kao građani Evropske unije. Telefonski poziv, pismo, email su samo neki od načina kako građani mogu postaviti svoja pitanja. Pitanje je da li to žele?

Dok se ne pokrenemo, živimo kao zadnji, a plaćajmo kao prvi u Evropi!

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar