FOTO / Stipendije za 981. školarca iz cijele BiH: Šest godina Fondacije Hastor

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Fondacija Hastor upravo obilježava šest godina svog rada u Bosni i Hercegovini. Fondacija Hastor je osnovana u aprilu 2006. godine i danas osigurava stipendije za 981. školaraca koji pretežno dolaze iz socijalno i ekonomski ugroženih porodica sa područja čitave Bosne i Hercegovine.

Fondacija Hastor / 24sata.info

„Kada me pitaju šta mi znači Fondacija, ja im kažem, da mi znači sve. Mogu reći da pretjerujem i dramatizujem, ali zaista je tako. Sve što vidite na meni, sve što čujete od mene je rezultat Fondacije. Moja diploma je diploma Fondacije. Svaki dan dobivam novu motivaciju, nadu i snagu da se dalje borim. Znam da su u Fondaciji jedni od rijetkih koji žele mlade ljude izbaviti iz naizgled beznadežnog položaja, žele im pomoći da procvjetaju i blistaju na suncu“, kaže Nadira Berbić stipendistica i volonterka Fondacije Hastor.

Obilježavajući godišnjicu Fondacija je danas otvorila izložbu likovnih radova pod nazivom „Prvi korak“. Preko 70 radova izloženo je u ASA art galeriji naredne tri sedmice, a autori su stipendisti i volonteri Fondacije koja je početkom godine organizovala kreativne radionice u kojoj su nastajali ovi likovni radovi. Izloženi su i radovi koji su nastajali tokom šest godina postojanja Fondacije. Veze i prijateljstva nastala u tom periodu su jedinstvena. Za to su zaslužni ljudi za koje volonterka Merima Zukić kaže da su „vrsta posebnih i hrabrih, koje veže vjera i nada“.

“Mogu slobodno reći da je Fondacija Hastor moj drugi dom bez kojeg sa sigurnošću tvrdim da ne bi uspješno završio svoje fakultetsko obrazovanje“, ističe stipendista i volonter Fikret Sinanović.

Najveći donatori Fondacije su ASA i Prevent grupacije, koje prepoznavajući siromaštvo i nezaposlenost kao osnovni problema bh. društva, usmjeravaju svoje napore u jačanje obrazovanja mladih kao snažan odgovor izazovima današnjice.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar