Verbalne prijetnje od Dodika i njegovih istomišljenika: Udruženja iz SAD traže zaustavljanje vrijeđanja Bošnjaka i islama

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Asocijacije i udruženja raseljenih Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama u svojim javnim obraćanjima traže da se zaustavi govor mržnje i vrijeđanja nacionalnog identiteta Bošnjaka i islama od strane Milorada Dodika i njegovih istomišljenika.

Američa zastava / 24sata.info

Saopštenjima se oglasila Asocijacija građana općine Prijedor-Chicago i Udruženje "Drinski talasi".

Asocijacija građana opštine Prijedor-Chicago u saopštenju za javnost dala je punu podršku reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću da se predsjedniku RS Miloradu Dodiku kao i njegovim mentorima u Srbiji uskrati gostoprimstvo u islamskim zemljama i da se spomenuti proglase personom non grata u tim zemljama.

U saopštenju sa dalje ističe: "Mi građani opštine Prijedor na najsuroviji mogući način osjetili smo šta znači biti žrtva etničkog čišćenja, progona i zatvaranja u koncentracijske logore naših sunarodnjaka uz jedinu optužbu da nisu pripadali istom narodu niti vjeroispovijesti onih koji su nasilno preuzeli vlast u Prijedoru, a koji su se služili gotovo identičnom retorikom kojom se danas koristi Milorad Dodik.

Danas kada se i dalje traga za posmrtnim ostacima naših najmilijih, i kada se na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine za svakom osmom nestalom osobom traga na području prijedorske općine, kada se od strane najvišeg rukovodstva RS putem medija imputiraju navodne teze o masovnim pojavama pripadnika vehabijskog pokreta na području prijedorske općine, kada ulicama najvećih gradskih centra slobodno marširaju pripadnici ravnogorskog pokreta, kada Milorad Dodik uporno i javno širi islamofobiju, netoleranciju i neprijateljstvo prema islamu i muslimanima, zahtijevamo da vlade islamskih zemalja najozbiljnije razmotre prijedlog reisu-l-uleme Mustafe Cerića koji ujedno odražava i naš stav.

Pozivamo sve građane Prijedora ma gdje se u ovom trenutku nalazili, bez obzira na vjeru i naciju, da se odlučno suprotstave ovakvoj fašističkoj retorici Milorada Dodika koja sve nas može odvesti u neki novi genocid. Naša jedina alternativa je građenje uzajamnog povjerenja na građanskim i civilizacijskim principima", navodi se u saopštenju Asocijacije građana opštine Prijedor-Chicago.

Podrinjsko udruženje "Drinski talasi" u svom reagovanju ističe da u potpunosti podražava Islamsku zajednicu u osudi ponašanja i verbalnih prijetnji koje dolaze od Milorada Dodika i njegovih istomišljenika. Takođe, ovo udruženje ističe da je krajnje vrijeme da neko počne štititi Bošnjake od uvreda i poniženja koje dolaze od fašističke politike.

Hasib Mustafić, u ime udruženja „Drinski talasi", naglašava da su, prije svega, trebali vodeći političari raditi svoj posao umjesto što, kako se čini, spavaju, i to ne samo oni nego i krovna udruženja žrtava rata.

Ovo podrinjsko udruženje sa sjedištem u Sent Luisu (SAD), izražavajući podršku Islamskoj zajednici i reisu-l-ulemi iskazuje očekivanje da će i sve ostale bošnjačke institucije stati uz svoj narod i vjeru i zaštititi ih od uvreda i poniženja.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar