Saopštenje: UO Udruženja BH. novinari uputio protest Dodiku zbog pokušaja rušenja BHRT-a

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari uputio je protest predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog pokušaja rušenja BHRT - javnog medijskog servisa na nivou BiH.

Sivi dom / 24sata.info

U saopštenju Udruženja pojašnjeno je da su izjave predsjednika Republike Srpske o gašenju BHRT dio njegovih kontinuiranih pritisaka na uredničku politiku ove radiotelevizije i destruktivnih zahtjeva za njenim gašenjem, koji datiraju još od 2007.

Negiranje potrebe za postojanjem BHRT direktan je atak na pravni poredak BiH, u kojem je javni medijski servis utemljen 2005. donošem zakona i definiran kao važna demokratska vrijednost, čije jačanje predstavlja jedan od uvjeta postavljenih pred BiH u procesu evropskih integracija, navedeno je u saopštenju.

Neargumentirane ocjene Milorada Dodika kako je BHRT u službi jedne političke opcije, jeftin je pokušaj zamagljivanja suštine stalnih napada na ovaj medij, a koja se ogleda u nepostojanju bilo kakvog političkog interesa među najvažnijim političkim faktorima u zemlji, na svim stranama, da se uspostavi i jača javni RTV sistem na državnom nivou, stav je Udruženja.

Stoga, Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva predstavnike međunarodne zajednice da konačno stanu ukraj stalnim političkim uplitanjima u rad BHRT, te prisile nadležne državne istitucije, prije svih oba doma Parlamenta BiH, da poduzmu mjere koje će osigurati funkcioniranje ovog medija u skladu sa zakonom i osnovnim vrijednostima javnih medijskih servisa, saopšteno je.

Budući da su do sada ignorirali ili blago reagirali na višegodišnje pritiske na uredničku neovisnost i finansijsku opstojnost BHRT od političara, parlamentaraca, nositelja javnih funkcija pa i članova uprave ovog medija, sada je posljednji trenutak da OHR i druge međunarodne organizacije pokažu jesu li spremni odbraniti opstojnost BHRT i zaštititi njegovih 1.000 uposlenika od bahatih političkih nasrtaja, navedeno je u saopštenju Udruženja BH novinari.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar