"Pogodno tlo za kreditnu mafiju": Preko milion građana BiH dovedeno na rub egzistencije!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović pozvao je u petak zakonodavna tijela u BiH da urgentno usvoje zakon o zaštiti žiranata, kako bi se zaštitila osnovna ljudska prava preko 200.000 žiranata i njihovih porodica.

Kredit u BiH / 24sata.info

"Zbog zakonske regulative koja ne omogućava zaštitu prevarenim žirantima ni putem suda, preko milion građana u BiH dovedeno je na rub egzistencije, a nerijetki su i slučajevi suicida. Ovakvo stanje je pogodno tlo za kreditnu mafiju koja izrazito dobro profitira zahvaljujući legislativi koja ugrožava prava žiranata štiteći nemoralne banke i (krimo)kreditne organizacije. Mora se zaustaviti bezobzirna praksa vrlo perfidnog profitiranja raznoraznih prevaranata i kreditnih organizacija koje izbjegavajući naplatu od dužnika kreditni dug naplaćuju od prevarenih žiranata, iako su svojim imovinskim stanjem garantovali isplatu duga tek kada dužnik ne bude u stanju isti vratiti", poručuju iz BOSS-a, te zaključuju:

"Stoga je neophodno što hitnije adekvatnim propisima obavezati banke i kreditne organizacije da umjesto žiranata prvenstveno terete korisnike kredita koji su i ostvarili imovinsku korist dužničkim sredstvima".

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar