Srednje i osnovne škole: Takmičenja iz informatike na nivou Bosne i Hercegovine

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Udruženje "Informatičke olimpijade u Bosni i Hercegovini" u saradnji sa pedagoškim zavodima u Bosni i Hercegovini i ove godine je organizovalo takmičenja iz informatike na nivou Bosne i Hercegovine za učenike srednjih i osnovnih škola.

Udruženje "Informatičke olimpijade u BiH" / 24sata.info

Pravo učešća na takmičenju su imala po tri prvoplasirana učenika-takmičara sa kantonalnih/županijskih takmičenja, te 15 prvoplasiranih sa takmičenja iz Republike Srpske, kao i 3 takmičara iz Distrikta Brčko. Ovo takmičenje je prije svega u interesu naših učenika za njihov daljnji razvoj i potvrdu njihovih talenata i rada u školama. Najbolje plasirani učenici ostvaruju i pravo predstavljanja Bosne i Hercegovine na Svjetskoj informatičkoj olimpijadi koja se ove godine održava od 8. do 16. Avgusta u Plovdivu, Bugarska, kao i na Balkanskim takmičenjima za srednjoškolce i osnovce, navode iz udruženja.

Takmičenje je održano u subotu i nedjelju 23. i 24. 5.2007. godine u prostorijama Tursko-bosanskog koledža u Sarajevu. Takmičenje za učenike srednjih škola je po prvi puta trajalo dva dana kao i na međunarodnim olimpijadama.

Najbolje rezultate za srednje škole su postigli sljedeći učenici:

- Prvo mjesto: Ademović Adnan, II gimnazija, Sarajevo
- Drugo mjesto: Ferizović Damir, Mješovita srednja škola Bosanski Petrovac
- Treće mjesto: Perić Igor, Tehnička škola "Mihajlo Pupin" Bijeljina

Najbolje rezultate za osnovne škole su postigli sljedeći učenici:

- Prvo mjesto: Hadžić Hadžem, OŠ "Skender Kulenović", Sarajevo
- Prvo mjesto: Zavlan Amer, OŠ "Hamdija Kreševljaković", Sarajevo
- Treće mjesto: Kelečević Aleksandar, OŠ "Petar Petrović Njegoš", Banja Luka

Prvoplasirani učenici su nagrađeni bogatim fondom nagrada od kojih treba napomenuti tri stipendije za školovanje na Tursko-bosanskom koledžu, jedan laptop, tri iPod-a, dva MS Office-a, dvije bežične tastature, dva bežična miša, petnaest Vista itd.

Glavni sponzor ovogodišnjeg takmičenja je bio ASA OSIGURANJE, a ostali sponzori bez kojih ne bi bilo moguća organizacija takmičenja su Microsoft BiH, Macline i Tursko-bosanski koledž, Sarajevo.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar