Lagumdžija sa Tathamom: "Najveća sramota za EU bila bi BiH kao jedina crna rupa u jugoistočnoj Evropi"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dr Zlatko Lagumdžija, Predsjednik SDP-a, susreo se sa Michaelom Tathamom, ambasadorom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. U prijateljskom i otvorenom razgovoru sagovornici su najviše pažnje posvetili aktuelnim političkim pitanjima u BiH i sve težoj ekonomskoj situaciji.

Susret Lagumdžija - Tatham / 24sata.info

Obostrano je iskazano zadovoljstvo zajedničkim dolaskom u Bosnu i Hercegovinu Josefa Bidena, potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država i Javiera Solane, Visokog predstavnika Evropske Unije za vanjsku politiku i sigurnost. Dr Lagumdžija je još jednom ukazao na potrebu američko-evropskog partnerstva za sprovođenje strukturalnih reformi u Bosni i Hercegovini, uz očekivanje puno konkretnijeg i energičnijeg angažmana međunarodnih predstavnika nego je to bio slučaj u proteklih nekoliko godina.

Tako bi se stvorile pretpostavke za ubrzanje ispunjenja obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom. Takođe, ispunjavanje uslova i eventualni prijem naše zemlje u NATO, kao prvi korak, može samo ubrzati put EU integracija.

Dr Lagumdžija je naglasio da za SDP nisu prihvatljive samo kozmetičke promjene Ustava BiH koji će i sa njima ostati velika prepreka u razvoju naše zemlje. Minimum prihvatljivosti je svojevrsni paket plus koji bi bio nadogradnja ustavnih amandmana iz 2006. godine, u skladu sa principima koje je izložio Potpredsjednik Biden.

Zbog nesposobnosti aktuelne vlasti u ispunjenju uslova za ukidanje viznog režima prema Bosni i Hercegovini, naši građani ne smiju biti taoci neodgovorne vlasti. Najveća sramota za Evropsku Uniju i cijeli region bila bi odluka da se Bosni i Hercegovini uskrati pravo na bezvizni režim te ostavi kao jedinu crnu rupu u jugoistočnoj Evropi.

Predsjednik SDP-a je rekao da SDP smatra da javnost ima apsolutno pravo da zna na šta su se vlasti u BiH konkretno obavezale u dogovoru i aranžmanu sa MMF-om. Ono što je do sada javnosti poznato za SDP je neprihvatljivo.

Prodaja državnih preduzeća na može biti izvor novca za namirivanje napravljenih dugova. Vlast se vara ukoliko misli da će, umjesto kresanja luksuza, tj. nekontrolisanog trošenja budžetskih sredstava, budžet napuniti privatizacijom BH Telecoma i drugih državnih kompanija.

Teret krize moraju iznijeti bogatiji slojevi društva. Stoga, SDP neće podržati bilo kakvo smanjivanje izdvajanja za socijalno ugrožene sve dok se potpuno ne ukinu sve pogodnosti najbogatijim slojevima stanovništva.

Centar za informisanje SDP BiH

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar