Naša stranka: Zahtijevamo javno izvinjenje Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Naša stranka najoštrije osuđuje Parlamentarnu skupštinu i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koji nisu odradili preuzete obaveze i ispunili obećanja o bezviznom režimu sa zemljama Evropske unije.

Nikola Špirić / 24sata.info

Nakon Izvještaja Evropske komisije o realizaciji obaveza iz Mape puta, očito je da će građani i građanke Bosne i Hercegovine biti jedni od rijetkih stanovnika Evrope koji, zatvoreni u geto, nemaju pravo na slobodno kretanje i putovanje.

Glavni krivci za ovaj po generacije mladih Bosanaca i Hercegovaca katastrofalan položaj jesu Vijeće ministara (VM) Bosne i Hercegovine i Parlamentarna skupština, odnosno vladajuće političke stranke čiji zastupnici, ministri i predsjedavajući VM Nikola Špirić odbijaju da ispune javno preuzete obaveze.

Ideologije i stranke koje ih predstavljaju na vlasti već skoro dvije decenije rade na štetu nas, građana i građanki BiH, uništavjući svojim primjerom moralne i druge vrijednosti u društvu, srozavajući životni standard i onemogućujući garađankama i građanima naše zemlje život dostojan čovjeka.

Sukob ličnih i društvenih interesa, korupcija, stalno povećavanje ionako previsokih plata, kupovanje skupih automobila, nepotizam i do apsurda dovedena neefikasnost državnih vlasti još uvijek nisu rezultirali ni najmanjim moralnim gestom sadašnjih državnih ministara, parlamentaraca i ostalih funkcioenra, iz čega je očito da se radi o ljudima i strankama potpuno otuđenim od stvarnosti, od egzistencijalne i fizičke nesigurnosti, ali i što je još gore od opšte besperspektivnosti u kojoj živimo. Očito je da sadašnje predstavnike vlasti, koji po svijetu putuju sa diplomatskim ili pasošima "matičnih" država interes građana i građanki BiH, pogotovo interes mladih za "bezvizni režim" i ulazak u EU.

Naša stranka zahtijeva od predsjedavajućeg VM Nikole Špirića, svih nadležnih ministara i svih parlamentaraca da u svom radu prestanu sa davanjem prioriteta ličnim i stranačkim interesima i da do nadolazećih izbora svu svoju energiju i vrijeme posvete ostvarivanju obaveza koje su preuzeli potpisujući "Mapu puta" a čije bi nas ispunjenje značajno približilo ulasku u EU.

Naša stranka se od svog osnivanja zalaže za uvođenje evropskih zakonskih standarda u našoj zemlji i pristupanje bezviznom EU režimu jer smatra da je to ne samo mogućnost da naši mladi putuju i uče od svijeta nego i izuzetno značajan politički korak prema mirnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar