Ajanović: "Bh. političari jedva dočekali da Josephu Bidenu i Javieru Solani ugledaju leđa"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dosadašnja iskustva sa bh. političke scene predstavljaju ozbiljno upozorenje da se svaki dobronamjeran probosanski potez međunarodne zajednice razvodni i anuliše destrukcijom i opstrukcijom korumpiranih bh. političara, što će se bez izuzetka odnositi i na koordinisanu političku akciju američkog potpredsjednika i evropskog visokog predstavnika za vanjsku politiku, ističe u saopštenju za javnost predsjednika Bosanske stranke (BOSS) Mirnesa Ajanovića.

Mirnes Ajanović / 24sata.info

Iako javnost od nove američko-evropske inicijative za napredak BiH očekuje historijske domete, treba biti svjestan da su korumpirani bh. političari nakon odglumljene dobrodošlice - jedva dočekali da Josephu Bidenu i Javieru Solani ugledaju leđa.

Ne treba se nadati konačnom rješenju političke i ekonomske kriza u BiH, sve dok građani ne počnu primjenjivati američko i evropsko poimanje države i nacije, što konkretno znači: prvo, iskoristiti demokratska prava izbornog procesa i sa vlasti smijeniti stolične kriminalizovane političare, i drugo, riješiti se destruktivnog nacionalizma putem ustavnog definisanja bosanske nacije.

Dakle, pokušaji saradnje međunarodne zajednice sa bh. političarima mogu imati historijske domete, ali tek kada bh. građanska i politička javnost shvati da je budućnost države u stvaranju socijalne pravde i favorizovanju bosanske nacije, a ne pojedinačnih tzv. vitalnih nacionalnih interesa, koji u praksi znače nacionalizam, secesionizam i izolaciju države, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

(rtm)

Pošaljite Facebook komentar