Zbog pristanka ministra Zahida Crnkića: Ratni vojni invalidi plaćaju liječenje

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zbog pristanka ministra za pitanje boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata FBiH gospodina Zahida Crnkića, ratni vojni invalidi od 20 do 60% od sada će plaćati liječenje ratnih rana zadobijenih u odbrani Bosne i Hercegovine.

Sporna odluka / 24sata.info

Ovo Udruženje od samog početka mandata minstra Zahida Crnkića upozoravalo je ratne vojne i nvalide i javnost naše države da će ministar Zahid Crnkić u potpunosti devastirati prava ratnih vojnih invalida iz namjere da uštedi na našoj krvi.

Najnovijom Odlukom o maksimalnim iznosima neposrednog učešća osigranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava (Sl. Novine F BiH  21/09) od plaćanja participacije za liječenje oslobođeni su ratni vojni  invalidi od 70 do 100% invaliditeta, a ratni vojni invalidi od 20 do 60% moraju plačati participaciju. Tako će ratnog vojnog invalida od 20 do 60% invaliditeta  prvi pregled kod ljekara specijaliste koštati 5,00 KM, ultrazvuk bubrega 10,00 KM, laboratorijske pretrage od od 4,00 do 78,00 KM, CT sa kotrastom 100,00 KM, magnetna rezonanca 100,00 KM, razbijanje kamenca u bubregu 150,00 KM, itd.

Obzirom na teško socijalno stanje ove kategorije i načinjenicu da je največi borj invalida upravo u ovoj kategoriji od 20 do 60% da se zaključiti da će invalidima zbog plačanja dalje liječenje ratnih rana biti onemogućeno te da će im na ovaj način direktno biti udgreženo pravo na život.

Ako je i od našeg ministra Zahida Crnkića, kolege ratnog vojnog invalida previše je. Krajnje je vrijeme da naš uvaženi ministar Zahid Crnkić podnese ostavku.

Predsjednik udruženja
Aziz Tafro

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar