SDU: Ministar Lijanović predizborne troškove želio namiriti iz budžeta Federacije BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Rukovodstvo Socijaldemokratske unije (SDU) Bosne i Hercegovine izražava zadovoljstvo što je Federalna vlada jučerašnjom hitnom intervencijom i udovoljavanjem svim zahtjevima poljoprivrednika spriječila, kako je nevedeno u saopštenju SDU-a, da federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović zloupotrijebi budžetski novac.

Jerko Ivanković Lijanović / 24sata.info

"Da nije bilo pritiska javnosti i masovnog protesta poljoprivrednika, ministar Lijanović bi izgleda svoje ukupne predizborne troškove namirio iz budžeta Federacije BiH pogotovu iz stavke "ostali troškovi" u visini od 15 miliona KM, dijeleći ih raznim udruženjima koje je, po riječima poljoprivrednika, formirala njegova stranka.

Ovaj pokušaj očigledne zloupotrebe je osujećen upornim izražavanjem nezadovoljstva i građanskim aktivizmom poljoprivrednika koji je primorao premijera Nermina Nikšića da u svega nekoliko dana promjeni mišljenje i iznađe sredstva kako bi ispunio sve njihove zahtjeve", navelo je rukovodstvo SDU-a u saopštenju.

Ta stranka traži od premijera Nikšića da stavi pod kontrolu trošenje budžetskog novca "po receptu ministra Lijanovića" koji je, kako smatra SDU, taj novac shvatio i prema njemu  se ponašao kao prema izbornom plijenu.

Poljoprivrednici iz cijele Federacije BiH iskazali su jučer opštu solidarnost i organiziranim protestima oštro se usprotivili planu Vlade FBiH u vezi s raspodjelom budžetskog novca za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji, navedeno je.

(fena)

Pošaljite Facebook komentar