Umjesto da kazni bh. vlastodršce, EU kažnjava građane: Bosna i Hercegovina geto 21. vijeka

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Liberalno Demokratska Stranka je duboko zabrinuta mogućim posljedicama izolacije koja prijeti građanima Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da nacionalne oligarhije u zemlji vide svoj interes u izolaciji građana od ostatka demokratskog svijeta, ali politika međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini je već godinama dio problema. Stoga pozivamo na hitnu promjenu politike prema Bosni i Hercegovini.

Pasoš BiH / 24sata.info

Liberali smatraju kako integracija nema alternativu, a pristupanje Bosne i Hercegovine u EU je proces koji može biti ubrzan samo integracijom, a ne izolacijom građana. Onog trenutka kada nasi građani budu slobodno i često putovali Evropom upoznaće evropski način života, prepoznaće svoj interes da budu dio Evropske unije i osjećaće se dijelom evropske porodice.

Stoga čudi i zabrinjava najava da će evropska diplomatija izabrati put izolacije, zatvaranja granica i getoizacije, iako će to očigledno rezultovati još lošijim stanjem u državi i društvu. Prebacivanje odgovornosti na domaće vlasti je zapravo zatvaranje očiju pred vlastitim greškama, jer evropski ministri znaju šta se dešava unutar Bosne i Hercegovine mnogo bolje od domaćih političara.

Liberali BiH smatraju da ovakve odluke vode getoizaciji dijela državljana BiH jer mnogi građani već imaju dvojno državljanstvo Srbije ili Hrvatske.

Ovakve odluke su takođe potvrda nesposobne aktuelne vlasti u približavanju BiH Evropi, ali i povrda neefikasnosti EU angažmana u BiH jer međunarodna zajednica umjesto da kazni bh vlastodršce (njima treba onemogućiti putovanja po svijetu), oni kažnjavaju građane.

Liberali BiH neće i ne mogu da se pomire sa ovakvom situacijom.

Kao članovi svjetske Liberalne internacionale, Evropskih liberalnih demokrata, Evropske i svjetske organizacije mladih liberala, LDS BiH uz ostale internacionale partnere pokušaće da utiče na promjene te politike kao i na ozbiljniji pristup evropske zajednice integraciji BiH.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar