HSS-NHI: Podrška SAD za korjenitu promjenu Ustava BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Stavovi SAD pred skori dolazak potpredsjednika Joe Bidena na Balkan i u Bosnu i Hercegovinu jasno govore o interesu za političku stabilnost na ovom području, navode iz HSS-NHI.

HSS-NHI / 24sata.info

Potvrda tome je i usvojena Rezolucija u Kongresu kojim se zahtijevaju korijenite promjene Ustava BiH. To je još jedan pokazatelji i potvrda stavova HSS-NHI da je BiH potrebna temeljita promjena ustavnog uređenja koja će se zasnivati na:

- Pravednom ustavnom uređenju što podrazumijeva potpuno ravnopravnu ustavno-pravnu poziciju tri konstitutivna naroda i njezinih građana u svakom dijelu BiH.
- BiH je potrebno učiniti funkcionalno bolje uređenu sa većim ovlastima institucija države.

HSS-NHI će insistirati i na promjenama Izbornog zakona koji će slijediti iz novog ustavnog uređenja. Promjenama izbornog zakona mora se:

- postići stvarna i puna jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH,
- spriječiti normativne verifikacije rezultata etničkog čišćenja i sprečavanje njegovog daljeg nastavljanja,
- ostvarivanje konstitutivnosti i suverenosti konstitutivnih naroda na području cijele BiH,
- dalja demokratizacija izbornog sistema

HSS-NHI smatra da se u promjenama Izbornog zakona mora posebno voditi računa o utvrđivanju nacionalnih kvota u izboru predstavnika u predstavničkim organima, po načelu minimalne i razmjerne zastupljenosti.

HSS-NHI ostaje dosljedna svojim stavovima insistirajući na korjenitim promjenama ustavnog uređenja, a nikako na nekom friziranju koje ne vodi funkcionalnosti države.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar