SDP BiH: Bakir Izetbegović mora objasniti zašto daje podršku Miloradu Dodiku, a napada Željka Komšića!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

SDP smatra da je krajnje neprihvatljiva izjava Bakira Izetbegovića koju je dao gostujući na "BN" televiziji i obraćajući se svojim biračima, a kojom je dao podršku Miloradu Dodiku u nasrtajima na ustavni poredak zemlje.

SDP BiH / 24sata.info

Istom izjavom je direktno optužio i napao Željka Komšića, jedinog zvaničnika koji je reagovao na Dodikov napad na institucije BiH, rekavši da "pretjeruje sa reklamom". Izetbegović je, kao i njegovi najbliži saradnici, već dokazao da je spreman sarađivati sa Dodikom u rušenju naših institucija, a sve kako bi spriječio krivično gonjenje za masovni kriminal. Međutim, zapanjujuće je da je Izetbegović spreman da, podržavajući Dodika i napadajući Željka Komšića, ugrozi integraciju BiH u NATO koju SDP smatra najprioritetnijim vanjskopolitičkim političkim ciljem BiH.

SDP smatra da poziv Milorada Dodika pripadnicima Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti da napuste vježbu NATO snaga u Gruziji predstavlja rušenje ustavnog poretka BiH. Stoga, u potpunosti podržavamo jučerašnji zahtjev člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, upućen državnom tužiocu BiH da pokrene krivični postupak protiv Milorada Dodika zbog podstrekavanja na izvršenje krivičnog djela koji se odnosi na neizvršenje i odbijanje izvršenja naređenja.

U ovom slučaju neophodnim smatramo upotrebu bonskih ovlasti i smjenu Milorada Dodika zbog činjenice da ovako otvoreno zagovaranje rušenja ustavnog poretka BiH predstavlja ujedno i kršenje Dejtonskog sporazuma, kao i napad na uspostaljeni mir i sigurnost u našoj zemlji.

Od Izetbegovića mlađeg tražimo da pojasni da li ovom izjavom najavljuje promjenu programske orijentacije SDA ili se radi o trenutku političke nesmotrenosti?

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar