Slamka spasa vladajućoj političkoj eliti: MMF spašava trutske vlasti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Naša stranka smatra da je aranžmanom MMF-a s BiH pružena slamka spasa vladajućoj političkoj eliti, prije svega "trutskoj" trojci. Bosanskohercegovačke vlasti su svojom rušilačkom politikom, sramnim povećanjem svojih plaća i javnih izdatka na materijalne troškove, uz obmane kako će BiH mimoići globalni talas ekonomske krize, doveli zemlju na rub propasti.

Vlada FBiH / 24sata.info

Naša stranka podsjeća javnost da dobar rezultat pregovora s MMF-om nije zasluga domaćih vlasti. Naime, bez MMF-ove pomoći u pitanje bi došlo i izmirivanje obveza Bosne i Hercegovine po vanjskom dugu, te je MMF, vodeći računa prvenstveno o vanjskom dugu, i ušao u aranžman s BiH.

Vlasti u BiH ni na jednom nivou nemaju niti su ikad imale bilo kakav program, pa su i pregovore s MMF-om dočekali bez ijednog papira na stolu. Tako neodgovorne i nesposobne domaće vlasti i ne mogu skresati preko noći javnu potrošnju selektivno, nego samo linearno, što će dodatno zaoštriti socijalne i političke tenzije u zemlji, posebice u FBiH.

Naša stranka zahtijeva da bosanskohercegovačke vlasti po hitnom postupku pristupe izradi razvojnog programa. Takođe, Naša stranka javno poziva Vijeće ministara i obje entitetske vlade da objasne javnosti i građanima iz kojih izvora kane vratiti ovih 1.2 milijarde eura zajma, kad ne mogu pokriti ni ono što su potrošili u prošloj godini. Očito je da će ovakve nesposobne i neodgovorne vlasti opet posegnuti za prodajom "porodičnog srebra" (telekoma i drugih javnih preduzeća), koje predstavlja zadnje utočište trutova. Domaće vlasti su u pokušaju da sačuvaju svoju poziciju već navalili na sredstva od sukcesije, koja su se teško dobila i koja su se uvijek držala u inostranstvu za "zlu ne trebalo". Ostala je još samo prodaja "porodičnog srebra" i potrebno je sve učiniti kako bi se trutske bosanskohercegovačke vlasti zaustavile u uništavanju države i društva.

Naša stranka podsjeća ukupnu javnost da će sredstva koja bih dobije od MMF-a samo kratkoročno to odložiti pitanje prodaje najvažnijih javnih preduzeća, jer trutovi u bh. vlastima rješenja pokušavaju iznaći samo u daljoj potrošnji, dok im je mogućnost proizvodnje potpuna nepoznanica. Stoga će se teško postići održiv "trutski" sporazum o kresanju javne potrošnje, posebice u Federaciji BiH, koja je odavno u velikim socijalnim problemima zbog nerealnih i neodrživih socijalnih davanja, kojima su vladajuće stranke kupovale izborne glasove.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar