Narodna bošnjačka stranka: "Treba protjerati britanskog ambasadora iz BiH"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Narodna bošnjaka stranka danas se oglasila saopštenjem za javnost u kome ističe da za zadržavanje u pritvoru dr. Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji smatra odgovornom prvenstveno Vladu Britanije "koja donosi političke stavove o BiH pod uticajem lobija koji su bili najbliži saradnici u ratu sa ratnim zločincima sa Pala".

Michael Tatham / ap

Zato, NBS poziva članove Predsjedništva BiH da najoštrije osude ovako pristrasnu politiku Velike Britanije te da, kao kontramjeru, otkažu gostoprimstvo britanskom ambasadoru u BiH.

"Prema našim saznanjima dr. Ejup Ganić je žrtva osvete lobija kojeg predvode Jovan Džon Zametica i Michael Rose, Mihajlo Rosić, sa kojima je dr. Ganić imao teške političke sukobe u vrijeme agresije na BiH, a posebno u vrijeme zloglasne ofanzive VRS-a na Goražde. Tada je general Rose vrlo pogrdnim riječima nazivao dr. Ganića, koji ga je optuživao za pristrasnost prema Mladićevim krvoločnim hordama", kaže se u saopštenju NBS-a.

NBS takođe podjeća bosansku javnost da je Jovan Zametica "učestvovao u političkoj implementaciji Karadžićevog nacionalnog programa i strateškom odlučivanju tokom rata u Bosni i Hercegovini".

Takođe dodaje se da je on stvarni ideolog odbrane Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom.

"Pošto je radio u Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS, London) te ostvario povjerenje obavještajno-vojnih i političkih straktura, mnogi procjenjuju da je uspio povratiti svoje pozicije i tako izlobirati vraćanje politike Velike Britanije prema BiH kakvu je vodio John Major", kaže se u saopštenju NBS-a.

(fena)

Pošaljite Facebook komentar