Javno pismo: Udruženje BH novinari o izjavi Fahrudina Radončića u vezi sa Duškom Jurišić

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Udruženje BH novinari uputilo je javno pismo Izbornoj komisiji BiH, Tužilaštvu BiH, menadžmentu FTV, RAK-u te Žalbenoj komisiji Vijeća za štampu BiH.

Duška Jurišić / 24sata.info

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrunutost povodom nacionalističkih i rasističkih izjava Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine, prema Duški Jurišić, nedavno smijenjenoj urednici Informativnog programa Federalne TV.

Kako se  navodi u pismu pozivanje na nacionalnu pripadnost Duške Jurišić i njeno antislamsko djelovenje u kontekstu iskazivanja nezadovoljstva njenim uredničkim odlukama i načinom obavljanja novinarskih zadataka predstavljaju širenje mržnje na nacionalnoj osnovi.

Istovremeno, to je i nezapamćen javni atak na ljudski, profesionalni i nacionalni integritet osobe koja je više od dvije decenije gradila novinarsku karijeru i obilježila bosanskohercegovačko novinarstvo.

U Udruženju BH novinari smatraju da je nedopustivo da Radončić, kao lider jedne političke partije, u bh. javnosti manipuliše nacionalnom pripadnošću novinarki i novinara ili da nacionalnost dovodi u vezi sa njihovim profesionalnim radom i odlukama menadžmenta bilo koje medijske kuće.

U tom kontekstu, zastrašujuće je nastojanje Fahrudina Radončića da pitanje ranijih odluka menadžmenta FTV o otpuštanju dviju novinarki dovede u vezu sa nacionalnom pripadnošću smijenjene urednice Informativnog programa FTV. Ovakav javni govor nije ništa drugo do širenje jezika mržnje, koji zahtijeva osudu cijele bh. javnosti, a posebno novinarske zajednice, nadležnih medijskih organizacija i državnih institucija.

Zbog toga BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Izborne komisije Bosne i Hercegovine, menadžmenta Federalne RTV, Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu da, u skladu sa svojim ovlastima i mandatom, zaustave širenje nacionalističkih uvreda spram Duške Jurišić i jezika mržnje u bh. javnosti i medijima od lidera Saveza za bolju budućnost BiH.

U pismu Udruženja BH novinari ističe se da ako istupi Fahrudina Radončića ne dožive javnu osudu i ne budu sankcionisani od navedenih državnih institucija i medijskih organizacija na odgovarajući način sada, da će se Bosna i Hercegovina, njeni narodi i građani, uskoro suočiti sa porastom šovinizma i još grubljim kršenjima osnovnih ljudskih prava.

Udruženje BH novinari

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar