De Cardona: Italija želi da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) dr. Dragan Čović razgovarao je danas u Centrali HDZ-a BiH u Mostaru, sa ambasadorom Republike Italije u BiH Nj. E. Raimondom de Cardonom.

Raimondo de Cardona i Dragan Čović / 24sata.info

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim političkim prilikama u BiH. Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović informisao je ambasadora Republike Italije Raimonda de Cardonu o stanju u Bosni i Hercegovini te aktivnostima HDZ BiH koji se tiču ustavnih promjena u BiH.

HDZ BiH će nastaviti razgovarati sa predstavnicima međunarodne zajednice oko ustavnih promjena u BiH vodeći se načelima koja je HDZ BiH potpisao u Kreševskoj deklaraciji, Prudskom procesu i koja su usvojena na sjednicama Centralnog odbora i Nacionalnog vijeća HDZ BiH. U tim načelima je jasno rečeno kako su za hrvatski narod u BiH jedina ispravna i prihvatljiva rješenja ona koja će osigurati istinsku ustavnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

"Hrvati, Bošnjaci i Srbi su suvereni i konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine. Sva ustavna i zakonska rješenja moraju osiguravati jednaka prava i odgovornosti za sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina BiH. Ustav Bosne i Hercegovine mora biti usklađen sa Evropskom konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, te omogućiti uspostavu funkcionalnih i efikasnih institucija države sa ovlastima koje će omogućiti ubrzano pristupanje  evropskim i euro-atlantskim integracijama (pristupanje Evropskoj uniji i NATO-u). U Parlamentarnoj skupštini BiH treba se izglasati novi Ustav prije sticanja kandidacijskog statusa za ulazak u Evropsku uniju", istakao je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.

Ambasador Raimondo de Cardona istakao je podrška koju Italija pruža Bosni i Hercegovini u pristupanju Evropskoj uniji. Prema njegovim riječima, Italija želi da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije, te da se u što kraćem vremenskom periodu ispuni uslove koji će do toga članstva i dovesti.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar