Zakon o prebivalištu: Hrvati u BiH znati će nositi svoj križ i opstati!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Uzoriti kardinal Vinko Puljić sastao se u ponedjeljak, 18. januara 2010. godine, sa članom Predsjedništva HDZ BiH i zamjenikom predsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davorom Čordašem i zamjenikom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavkom Marinom, u sjedištu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Slavko Marin, Davor Čordaš i Vinko Puljić / 24sata.info

Član Predsjedništva HDZ BiH i zamjenik predsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš istakao je kardinalu Puljiću da donošenje novog Zakona o prebivalištu u Republici Hrvatskoj, sa sadržajem koji je ponuđen može donijeti velike probleme potencijalnim povratnicima koji bi zbog toga mogli odustati od povratka i obnove u BiH.

Gospodin Čordaš je rekao da nije optimista, ako Hrvati koji su prognani iz BiH još 1992.,  budu prinuđeni birati između prebivališta u Republici Hrvatskoj ili BiH, neće donijeti odluku o trajnom iseljavanju iz BiH. Već imamo slično iskustvo iz 2001 godine kada su se povratnici zbog zdravstvenog osiguranja masovno odjavljivali sa svojih adresa u BiH i ponovno vraćali u Hrvatsku.

Donošenjem takvog zakona takođe  bi se stvorili problemi protjeranim Hrvatima u procesu registracije i samom glasanju na ovogodišnjim izborima u BiH na državnom i entitetskom nivou.

U sličnoj situaciji naći će se i branitelji koji su ostvarili prava u RH, ali i radnici koji iz BiH  trenutno rade u Republici Hrvatskoj. Smatramo da ovo pitanje treba ostaviti otvoreno do ulaska BiH u EU ili bar do 2014. godine do kada se planira završiti povratak, bar u kapacitetu u kome je sada otvoren, iako će taj proces ostati otvoren za Hrvate do god se i zadnji Hrvat želi vratiti na svoje ognjište u BiH.

Uzoriti kardinal Vinko Puljić za navedeni zakon kaže da je Vlada Republike Hrvatske očito zaboravila na svoju Ustavnu obvezu o Hrvatima van RH, te izrazio svoju veliku zabrinutost povodom ovog prijedloga zakona koji je pušten u saborsku proceduru. Takođe je istakao i svoje žaljenje što se nije ni pokušalo konsultovati sa Katoličkom crkvom u BiH, a koliko je upoznat ni sa predstavnicima Hrvata u Saboru RH iz 11. izborne jedinice. Smatra da je neophodno otvoriti dijalog sa Vladom RH i to sa svih nivoa i institucija iz BiH, jer je to jedini način kako se ne bi donijelo rješenje koje bi moglo imati nesagledive posljedice za položaj i opstanak Hrvata u BiH.

Na sastanku se razgovaralo o problemima povratka izbjeglih i raseljenih, a posebno zanimanje kardinal Puljić je izrazio za usvojenu Strategiju o rješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih osoba.

Gospoda Čordaš i Marin, upoznali su kardinala sa detaljima Strategije i rješenjima koja su usvojena. Oblasti koje Strategija obuhvata su povratak, nadoknada štete i izbor mjesta prebivališta. Marin je istakao značaj realizacije Zaključka Parlamenta BiH prema kome je Vijeće ministara zaduženo da pronađe kreditna sredstva za povratak do 2014. godine u iznosu od 400 miliona KM , što je i predviđeno Strategijom. Kardinal je upoznat i sa planovima i finansiranjem projekata obnove od sredstava za 2010. godinu putem Fonda za povratak BiH, jer je u okviru tih sredstava uz obnovu kuća, planirana i obnova vjerskih objekata.

"Neovisno o svemu Hrvati u BiH  znati će nositi svoj križ i opstati".

Kancelarija za informisanje
HDZ BiH

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar