FOTO: West Virginia University sklopio partnerstvo sa Američkim Univerzitetom u BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

West Virginia University sklopio je partnerstvo sa Američkim univerzitetom u Bosni i Hercegovini, prvom visokoškolskom ustanovom u zemljama zapadnog Balkana koja je kroz svoj sistem obrazovanja usmjerena ka razvoju studentskih karijera.

Sklopljeno partnerstvo / 24sata.info

Potpisivanjem ovog sporazuma Američki univerzitet u BiH svojim studentima omogućava studiranje u saradnji sa prestižnim obrazovnim institucijama iz SAD-a uz mogućnost sticanja dvojnih diploma, studijskih putovanja u SAD-e, razmjene profesora i studenata,razmjene publikacija organizovanje zajedničkih seminara i konferencija.
Jedan od glavnih ciljeva West Virginia Univeristy, u skladu sa „2020 strateškim planom za budućnost“ je da se poveća globalni angažman kroz partnerstva ovog tipa.

WVU predsjednik g. James P. Clements i g. Denis Prcić, predsjednik Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, sastali su se u Stewart Hall na kampusu West Virginia University prošlog mjeseca i potpisali memorandum o razumijevanju.

West Virginia univerzitet je javni univerzitet savezne države West Virginia osnovan 1867. godine sa kampusima u Montgomery i Keyser u West Virdžiniji. Trenutni broj studenta na ovom univerzitetu je blizu 30,000 a godišnji budžet iznosi oko 955 miliona dolara.

Američki univerziete u Bosni i Hercegovini osnovan je 2005. godine. Na svoja četiri kampusa u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, AUBiH studentima nudi veliki broj programa na tri različita nivoa obrazovanja koji su priznati u BiH, Europskoj uniji i Turskoj. Misija AUBiH je pružiti najbolju kvalitetu obrazovnih mogućnosti kako studentima iz Bosne i Hercegovine, tako i međunarodnim studenatima, kroz studiranje i nastavni plan isključivo na engleskom jeziku sa profesorima koji su obrazovani na najboljim američkim i europskim univerzitetima. Vrhunsko obrazovno okruženje, napredne tehnologije i korištenje metodologije Harvard „studija na primjera“ je dostupno na četiri fakulteta AUBiH-a: American School of Economics, American School of Government, American School of Technology i American School of Modern Arts.

(24sata.info)