Prijeteće poruke: Srpska policija češlja Facebook i Twitter zbog gay parade

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Uoči beogradske Parade ponosa koja je najavljena za nedjelju, 2. oktobra, srpska policija i tužilaštvo već danima češljaju Facebook i Twitter te internet stranice u potrazi za onima koji pozivaju na obračun te prijete učesnicima parade, saznaje Press.

Gay pride / 24sata.info

IT stručnjak Dragan Varagić objašnjava da policija uvijek može ući u trag kompjuteru sa kojeg je upućena prijeteća poruka.

'Ekstremne grupe se prate duži period, a policija preko IP adresa dolazi do kompjutera s kojeg je poslana određena poruka. Pripadnici tih grupa najčešće nisu napredni korisnici interneta koji znaju kako sakriti svoj identitet, a neki čak prijetnje šalju sa društvenih mreža pod svojim imenom i prezimenom te je do njih lako doći', pojašnjava Varagić.

'Poduzimamo sve mjere kako bismo unaprijed spriječili moguće nerede na ulicama Beograda. Provjeravamo danonoćno sajtove i društvene mreže na kojima se najviše upućuju prijetnje, a velik broj osoba pozvan je zbog toga na informativne razgovore', otkriva izvor Pressa iz vrha srpskog MUP-a.

Kako se navodi, brojni pripadnici ekstremnih organizacija i navijačkih grupa već su pozvani na obavijesne razgovore u policijske stanice širom Srbije. Osim onih koji prijete, na obavijesne razgovore su pozvani i oni kojima su prijetnje upućene.

Goran Miletić iz Organizacijskog odbora Parade ponosa potvrdio je da su on i još nekoliko gej aktivista pozvani u policiju da daju izjave zbog prijetnji koje su im upućene putem raznih foruma i društvenih mreža.

'To su poruke tipa 'ubij', 'izbodi', 'uništi', upućene cijeloj LGBT populaciji, ali i svima koji nas podržavaju', kaže Miletić.

Policijski sindikat Srbije (PSS) pozvao je ponovo organizatore Parade ponosa da razmisle o njenom odlaganju. Ističući da je situacija na Kosovu kritična i da su potrebne jake policijske snage da kontrolišu taj dio Srbije kako se sukobi ne bi proširili na ostatak teritorija, iz sindikata policije navode da će umjesto toga u subotu i nedjelju policajci morati biti skoncentrisani u Beogradu.

I Nezavisni policijski sindikat Srbije pozvao je juče organizatore da odgode Paradu ponosa zbog saznanja da određene grupe pripremaju napade na učesnike.

'Imamo informacije da pod nazivom 'Beograd u plamenu' te grupe u prigradskim opštinama planiraju paljenja i rušilačke demonstracije', tvrdi predsjednik tog sindikata Momčilo Vidojević.

Nije precizirao na koje grupe misli, ali dodao je da postoje i informacije da će do rušilačkih demonstracija doći i u drugim dijelovima Srbije.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar