Boris Tadić: "Ako je Kosovo uslov Srbiji za EU, reći ćemo - ne!"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je, ekskluzivno za B92, da informacije kojima raspolaže govore da su kriminalne strukture na Kosovu, povezane i sa Srbima i Albancima, odgovorne za paljenje Jarinja.

Boris Tadić / 24sata.info

Tadić je dodao da je dobro poznato da kriminalne strukture na Kosovu imaju snažne veze sa establišmentom u Prištini.

Boris Tadić u intervjuu za B92 ističe da je najvažnije istražiti ko je palio Jarinje, jer je taj čin u potpunoj suprotnosti sa interesima Srbije i nije nemoguće da ga je inicirao neko iz Prištine.

"Treba pažljivo ispitati ko je dao takvu instrukciju da se zapali onaj carinski prelaz na kome su Srbi imali potpunu jasnu većinu u skladu sa svim prethodnim dogovorima i aktima, onaj carinski prelaz koji nije predstavljao nikakav problem praktično u tom trenutku i onaj carinski prelaz čije paljenje apsolutno predstavlja ugrožavanje interesa Republike Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", kaže predsjednik Srbije.

On ističe da Srbiji nije bilo u interesu da se tako nešto dogodi, jer je nakon paljenja prelaza Jarinje međunarodna pozicija Srbije oslabljena istog trenutka.

"Ja vjerujem da će istražne institucije otkriti ko je to uradio, ali ono što je nedvosmisleno jest da ti ljudi nisu došli sa ove strane administrativne linije, dakle nisu došli iz pravca centralne Srbije nego su došli sa one strane administrativne linije", izjavljuje Tadić.

Predsjednik Tadić je za B92 oštro govorio u o ulozi američkog ambasadora u Prištini Christophera Della u posljednjim događanjima na sjeveru Kosova.

"Iznenađujuće je da na Kosovu politiku provodi tamošnji ambasador SAD-a koji se, ne jednom, istakao u svojim radikalnim izjavama... To je činjenica koju moramo uzeti u obzir, što ne znači da cjelokupna američka administracija stoji iza ovakve akcije što se vidi iz izjave ambasadorice Mary Warlick i predstavnika SAD-a nakon početka ove krize, kao i izjava predstavnika EU-a", izjavljuje predsjednik Srbije.

On kaže da će se na kraju cijelog procesa jasno vidjeti ko je imao kakvu ulogu. Izrazio je žaljenje zbog pogibije albanskog policajca.

"Ali sa druge strane imamo i ranjavanje ljudi, običnih građana, imamo proizvođenje krize koja je mogla imati nesagledive posljedice i ja očekujem da će međunarodne istražne organizacije i naše takođe istražiti ko je imao kakvu ulogu u čitavom ovom procesu koji je mogao porušiti jednu krhku stabilnost i mir koji vlada na Kosovu", navodi Tadić.

Predsjednik Srbije ističe da administracija u Prištini ne donosi takvu vrstu odluka, kao što je slanje specijalnih jedinica ROSU na prelaze na sjeveru Kosova, niti će ih ubuduće donositi samostalno.

Boris Tadić navodi i da za trenutnu situaciju na sjeveru Kosova "odgovornost stvarno nema Srbija".

"Mi smo mirno pregovarali sve vrijeme sa najboljom nadom da ćemo pronaći rješenje i nismo željeli blokirati proces što smo i dokazali rješenjima koja su već postignuta u pregovaračkom procesu. Stvarna namjera je bila ta da se problemi oko nalaženja rješenja za carinski pečat instrumentaliziraju za promjenu situacije na sjeveru Kosova", kaže Tadić.

Boris Tadić dodaje i da ako se ikada Kosovo postavi kao uslov za ulazak Srbije u EU, da će odgovor Srbije biti "ne".

"Taj odgovor vrlo je jednostavan. Ja sam predsjednik Srbije koji vodi jednu predvidljivu politiku i obavještavam svoje evropske partnere", kaže Tadić za B92.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar